top of page
cardiologist-18
valia-51
cardiologist-31
0I4A3759
​Δοκιμασία Κόπωσης

Η Δοκιμασία Κόπωσης αποτελεί θεμέλιο λίθο της προληπτικής ιατρικής και ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία του καρδιολόγου.

Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 15 λεπτά και συνίσταται στην πρόκληση κόπωσης στον ασθενή υπό πλήρη παρακολούθηση προκειμένου να γίνει αντιληπτό πως αντιδράει η καρδιά σε ακραία κατάσταση. Κατά αυτό το τρόπο μπορεί να γίνει ανίχνευση ισχαιμίας και κατ' επέκταση στεφανιαίας νόσου και ο ασθενής να παραπεμθεί σε περαιτέρω έλεγχο.

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η δοκιμασία κοπώσεως δεν είναι εργομετρική εξ΄έταση. Δεν έχει σκοπό να διαπιστώσουμε αν κάποιος είναι κακός ή καλός αθλητής. Σημασία έχει να κουραστεί κάποιος τόσο ώστε να διαπιστωθεί πως αντιδρά η καρδιά στην ακραία κόπωση.

Η Δοκιμασία Κοπώσεως είναι μία προσομοίωση ακραίας σωματικής κατάστασης, που δείχνει πώς λειτουργεί η καρδιά κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα στην κορύφωση της άσκησης. Επειδή η άσκηση κάνει την αντλία της καρδιάς όλο και πιο γρήγορη, μια Δοκιμασία Κόπωσης, μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα με τη ροή του αίματος μέσα στην καρδιά.

Μια Δοκιμασία Κόπωσης περιλαμβάνει συνήθως το περπάτημα σε ένα διάδρομο ή την άσκηση σε ένα στατικό ποδήλατο, ενώ ο καρδιακός ρυθμός, η πίεση του αίματος και η αναπνοή παρακολουθούνται. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε τόσο στατικό ποδήλατο, όσο και τάπητα για να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία Δοκιμασία Κόπωσης εάν έχετε σημεία ή συμπτώματα στεφανιαίας νόσου ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία). Η δοκιμή μπορεί επίσης να καθοδηγήσει τις αποφάσεις θεραπείας, να μετρήσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ή να καθορίσει τη σοβαρότητα εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με κάποια καρδιακή πάθηση.

 

Γιατί γίνεται

 

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια Δοκιμασία Κόπωσης για:

  • Διάγνωση στεφανιαίας νόσου. Οι στεφανιαίες αρτηρίες σας είναι τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά σας με αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η στεφανιαία νόσος αναπτύσσεται όταν αυτές οι αρτηρίες καταστρέφονται ή νοσούν - συνήθως λόγω συσσώρευσης εναποθέσεων που περιέχουν χοληστερόλη και άλλες ουσίες (πλάκες).

  • Διάγνωση προβλημάτων καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες). Οι καρδιακές αρρυθμίες συμβαίνουν όταν τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που συντονίζουν τον καρδιακό ρυθμό δεν λειτουργούν σωστά, προκαλώντας την καρδιά σας να χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα.

  • Ως οδηγό θεραπείας καρδιακών διαταραχών. Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με κάποια καρδιακή πάθηση, μια Δοκιμασία Κόπωσης μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να βγάλει συμπεράσματα για το πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καταρτιστεί το σχέδιο θεραπείας για εσάς, δείχνοντας πόση άσκηση μπορεί να αντέξει η καρδιά σας.

 

Κίνδυνοι

 

Μια Δοκιμασία Κόπωσης είναι γενικά ασφαλής και οι επιπλοκές είναι σπάνιες.

 

Πώς προετοιμάζεστε

 

Ο γιατρός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να προετοιμαστείτε για το τεστ αντοχής σας.

Μπορεί να σας ζητηθεί να μην φάτε, να πιείτε ή να καπνίσετε για ένα χρονικό διάστημα πριν από μια Δοκιμασία Κόπωσης. Μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε την καφεΐνη την προηγούμενη ημέρα και την ημέρα της δοκιμής.

Φορέστε ή φέρτε άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα.

 

Κατά την Δοκιμασία Κόπωσης

 

Ακολουθείτε τις εντολές και τις οδηγίες τουγιατρού.

Συνεχίζετε την άσκηση μέχρι οι καρδιακοί παλμοί σας να φτάσουν σε έναν καθορισμένο στόχο ή μέχρι να αναπτύξετε συμπτώματα που δεν σας επιτρέπουν να συνεχίσετε. Αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Μέτριος έως έντονος πόνος στο στήθος

  • Σοβαρή δύσπνοια

  • Ασυνήθιστα υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση

  • Ένας ανώμαλος καρδιακός ρυθμός

  • Ζαλάδα

  • Κόπωση

  • Ορισμένες αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημά

Εσείς και ο γιατρός σας θα συζητήσετε τα ασφαλή όριά σας για άσκηση. Μπορείτε να σταματήσετε το τεστ κάθε φορά που είστε πολύ άβολα για να συνεχίσετε την άσκηση.

 

Μετά από μια Δοκιμασία Κόπωσης

 

Όταν ολοκληρωθεί η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες, εκτός εάν ο γιατρό σας πει το αντίθετο.

 

Αποτελέσματα

 

Εάν οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της Δοκιμασίας Κόπωσης δείχνουν ότι η καρδιακή σας λειτουργία είναι φυσιολογική, ενδέχεται να μην χρειαστείτε περαιτέρω εξετάσεις.

Ωστόσο, εάν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά και τα συμπτώματά σας συνεχίζουν να επιδεινώνονται, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα σπινθηρογράφημα καρδιάς ή μία αξονική στεφανιογραφία. Αυτές οι εξετάσεις είναι πιο ακριβείς και παρέχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καρδιακή σας λειτουργία, αλλά είναι επίσης πιο ακριβές.

Εάν τα αποτελέσματα της Δοκιμασίας Κόπωσης σας δείχνουν ότι μπορεί να έχετε στεφανιαία νόσο ή να παρουσιάσετε αρρυθμία, ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας. Μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετες εξετάσεις, όπως η στεφανιογραφία.

bottom of page