top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Αξονική στεφανιογραφία

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως και οφείλεται στην ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στο τοίχωμα των λεπτών αγγείων της καρδιάς, των στεφανιαίων αγγείων. Στις περιπτώσεις ασθενών χαμηλού ή μεσαίου κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου με συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου (οικογενειακό ιστορικό, παχυσαρκία, κάπνισμα κλπ) όπου η κλινική εξέταση και ο αρχικός καρδιολογικός έλεγχος δεν μπορούν να αποκλείσουν την παρουσία της νόσου, ενδείκνυται η αξονική στεφανιογραφία.


Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια σύγχρονη απεικονιστική μέθοδος που μας παρέχει τη δυνατότητα να μελετήσουμε με ακρίβεια τα στεφανιαία αγγεία. Προσδιορίζει άμεσα και αξιόπιστα την παρουσία στενώσεων στις στεφανιαίες αρτηρίες και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Επιπλέον μπορεί να βοηθήσει στην εκτίμηση ασθενών οι οποίοι θα υποβληθούν σε διαδερμικές επεμβάσεις καρδιακών βαλβίδων, αλλά και να γίνει εκτίμηση εάν υπάρχει βατότητα μοσχευμάτων αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by-pass) ή ενδοστεφανιαίας πρόθεσης (stent).


Σε ποιούς απευθύνεται;


Η αξονική στεφανιογραφία δεν απευθύνεται μόνο σε πάσχοντες. Μπορεί να επωφεληθεί από αυτή ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Οι πιο συχνές ενδείξεις για χρήση αυτής της μεθόδου αναφέρονται παρακάτω:

- Προληπτικός έλεγχος σε άτομα με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου: αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες (αυξημένη χοληστερίνη, λιπίδια κ.λπ.), παχυσαρκία, κάπνισμα, ιστορικό στεφανιαίας νόσου στην οικογένεια

- Ασαφή αποτελέσματα σε άλλες εξετάσεις, π.χ. δοκιμασία κοπώσεως, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου


Τα βασικά πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας καρδιάς μπορούν να συνοψιστούν παρακάτω:


- Μη επεμβατική, καθώς δεν απαιτείται καθετηριασμός αρτηρίας

- Γρήγορη, με ελάχιστο χρόνο παραμονής στο εξεταστικό κέντρο

- Απαιτεί χαμηλότερες ποσότητες σκιαγραφικού υλικού

- Η ακτινοβολία που δέχεται ο εξεταζόμενος στην αξονική τομογραφία καρδιάς είναι πολύ μικρή


Συμπερασματικά πρόκειται για μία εξέταση η οποία έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα ενώ οι περιπτώσεις που αντενδείκνυται είναι ελάχιστες (κύηση, νεφρική ανεπάρκεια λόγω χρήσης ιωδιούχου σκιαγραφικού το οποίο επιβαρύνει την νεφρική λειτουργία στους πάσχοντες).



13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page