Τις περισσότερες φορές η πνευμονική εμβολή συμβαίνει σε άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου για σχηματισμό θρόμβων αίματος, όπως το κάπνισμα και οι καρδιακές παθήσεις. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αθηροσκλήρωση (συσσώρευση λιπώδους πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία), την υψηλή χοληστερόλη και την παχυσαρκία.
Επιπλέον, οι έγκυες, άτομα άνω των 60 αλλά και άτομα που παραμένουν σε ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχουν μεγάλες πιθανότητες να σχηματίσουν φλεβική θρόμβωση που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή.
Η θεραπεία της εμβολής περιλαμβάνει αντιπηκτικά ή θρομβολυτικά φάρμακα. Τα αντιπηκτικά, (όπως η κλασσική ηπαρίνη που χορηγείται ενδοφλέβια και η ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους που χορηγείται υποδόρια) είναι τα κύρια θεραπευτικά φάρμακα για την πνευμονική εμβολή. Τα αντιπηκτικά εμποδίζουν την περαιτέρω πήξη του αίματος. Θρομβολυτικά όπως η αλτεπλάση και η στρεπτοκινάση βοηθούν το σώμα να διαλύσει τον αρχικό θρόμβο στην φάση του επείγοντος.
Οι μη φαρμακευτικές μέθοδοι για την πρόληψη της εμβολής περιλαμβάνουν τη χρήση συσκευών συμπίεσης και κάλτσες συμπίεσης (για να διασφαλιστεί ότι το αίμα δεν συσσωρεύεται στα πόδια). Σε περιπτώσεις υποτροπιάζουσας πνευμονικής εμβολής μπορεί να τοποθετηθεί φίλτρο κάτω κοίλης φλέβας. Μεγάλο ρόλο παίζει και η μείωση των παραγόντων κινδύνου για τη δημιουργία θρόμβων αίματος, για παράδειγμα η διακοπή του καπνίσματος και ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης.
Comentarios