top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά της καρδιακής προσβολής, όπως πόνο στον θώρακα και δυσκολία στην αναπνοή.


Οι Ιάπωνες το ονομάζουν σύνδρομο takotsubo. Takotsubo σημαίνει «παγίδα για χταπόδια» και πήρε το όνομα αυτό επειδή κάνει την καρδιά να φουσκώνει και να παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα να μοιάζει με το δοχείο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην Ιαπωνία για το ψάρεμα του χταποδιού.


Σε αντίθεση με την καρδιακή προσβολή που προκαλείται από φραγμένες αρτηρίες, το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς συνήθως οφείλεται σε έντονη συναισθηματική φόρτιση. Η απότομη υπερέκκριση ορμονών όπως η αδρεναλίνη μπορεί να προκαλέσει έντονο σπασμό στις αρτηρίες που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ με αίμα, προκαλώντας προσωρινή μείωση στη ροή αίματος προς την καρδιά και κατά συνέπεια δυσλειτουργία. Κάποιοι στρεσογόνοι παράγοντες στους οποίους οφείλεται το σύνδρομο περιλαμβάνουν το πένθος (πχ μεγάλη θλίψη από απώλεια αγαπημένου προσώπου), τον έντονο φόβο, μεγάλη έκπληξη (πχ αιφνίδια χρηματικά κέρδη).


Το σύνδρομο φαίνεται να επηρεάζει κυρίως γυναίκες μετά τα 40, ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής με το καθημερινό στρες και την πίεση μπορεί να πλήξει όλους χωρίς διακρίσεις.


Τα καλά νέα είναι ότι το σύνδρομο είναι θεραπεύσιμο και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Θα πρέπει βεβαίως να είναι σε επιφυλακή καθώς ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι, πρέπει λοιπόν όλοι να αφιερώνουμε λίγο χρόνο από την καθημερινότητά μας στον εαυτό μας προκειμένου να αποσυμπιεστούμε και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος, μειώνοντας τις πιθανότητες για οποιασδήποτε μορφής διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της καρδιάς.


Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ☎️ 2381 052282 📌 Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα



12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page