Δίπτυχη Αορτική Βαλβίδα
Η δίπτυχη αορτική βαλβίδα είναι ένας τύπος συγγενούς καρδιακής πάθησης με έντονα κληρονομικά χαρακτηριστικά.
Η αορτική βαλβίδα χωρίζει την αριστερή κοιλία και την κύρια αρτηρία του σώματος, την αορτή. Οι γλωχίνες από τις οποίες αποτελείται η βαλβίδα ανοίγουν και κλείνουν με κάθε καρδιακό παλμό και εξασφαλίζουν ότι το αίμα ρέει μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση.
Συνήθως η αορτική βαλβίδα έχει τρεις γλωχίνες (και έχει το χαρακτηριστικό σχήμα του σήματος της Μερσέντες). Στην περίπτωση που κάποιος γεννηθεί με δίπτυχη αορτική βαλβίδας έχει μόλις δύο γλωχίνες.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα καρδιακά προβλήματα, όπως:
Στένωση της αορτικής βαλβίδας. Ως αποτέλεσμα, η βαλβίδα μπορεί να μην ανοίγει πλήρως. Η ροή του αίματος από την καρδιά στο σώμα μειώνεται ή εμποδίζεται.
Αντίστροφη ροή αίματος (ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας). Μερικές φορές, η δίπτυχη αορτική βαλβίδα δεν κλείνει σφιχτά, προκαλώντας τη ροή του αίματος προς τα πίσω.
Διευρυμένη αορτή. Μερικοί άνθρωποι που έχουν μια δίπτυχη αορτική βαλβίδα έχουν και μια διευρυμένη αορτή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για δημιουργία ανευρύσματος.
Συμπτώματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι με δίπτυχη αορτική βαλβίδα δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα ασθένειας βαλβίδων μέχρι να ενηλικιωθούν. Ωστόσο, σοβαρά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και σε βρέφη και σε παιδιά. Τα συμπτώματα μιας δίπτυχη αορτικής βαλβίδας περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και δυσκολία στην άσκηση.
Διάγνωση
Μια δίπτυχη αορτική βαλβίδα μπορεί να ανακαλυφθεί τυχαία όταν κάνετε ιατρικές εξετάσεις. Ο γιατρός μπορεί να ακούσει ένα καρδιακό φύσημα, όταν ακροάζεται την καρδιά σας με στηθοσκόπιο.
Ακολουθεί υπερηχοκαρδιογράφημα για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση μιας δίπτυχης αορτικής βαλβίδας.
Σε περίπτωση δίπτυχης αορτικής βαλβίδας, συνήθως γίνεται και μία αξονική τομογραφία (CT) θώρακος για να ελεγχθεί μια διευρυμένη αορτή.
Θεραπεία
Τα παιδιά και οι ενήλικες με δίπτυχη αορτική βαλβίδα χρειάζονται τακτικές εξετάσεις και υπερηχοκαρδιογραφήματα για να ελέγχεται πιθανή ανεπάρκεια (παλινδρόμηση) ή σκλήρυνση (στένωση) της βαλβίδας ή διευρυμένη αορτή.
Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση της νόσου των καρδιακών βαλβίδων. Δεν υπάρχουν φάρμακα που να υποστρέφουν τη βλάβη, αλλά μόνο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της στένωσης ή της ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας ή του ανευρύσματος της αορτής.
Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας. Ο χειρουργός αφαιρεί τη κατεστραμμένη βαλβίδα και την αντικαθιστά με μηχανική βαλβίδα ή βαλβίδα κατασκευασμένη από αγελαδινό, χοίρο ή ανθρώπινο καρδιακό ιστό (βιολογική βαλβίδα ιστού).
Οι βιολογικές βαλβίδες καταστρέφονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί τελικά να χρειαστεί να αντικατασταθούν. Οι μηχανικές βαλβίδες έχουν μεν μεγαλύτερο διάρκεια ζωής ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να παίρνουν αντιπηκτικά αίματος για το υπόλοιπο της ζωής τους για να αποτρέψουν πιθανή θρόμβωση της βαλβίδας.
Δια βίου φροντίδα
Αφού διαγνωστεί μια δίπτυχη αορτική βαλβίδα είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση από και η ανίχνευση για τυχόν αλλαγές στην κατάστασή του ασθενούς.
Μια δίπτυχη αορτική βαλβίδα μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά και έχει έντονα κληρονομικά χαρακτηριστικά. Εξαιτίας αυτού, οι γιατροί συχνά συνιστούν οι γονείς, τα παιδιά και τα αδέλφια (συγγενείς πρώτου βαθμού) των ατόμων με δίπτυχη αορτική βαλβίδα να ελέγχονται με υπερηχοκαρδιογράφημα.