top of page
3-κολπικη μαρμαρυγη.png

 

Κολπική Μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) που εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η καρδιά έχει ένα σταθερό ρυθμό άντλησης και διοχέτευσης του αίματος κι αυτό επιτυγχάνεται όταν οι δύο άνω κοιλότητες (κόλποι) συντονίζονται με τις δύο κάτω (κοιλίες). Σε κατάσταση ηρεμίας οι σφυγμοί κυμαίνονται φυσιολογικά από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό. (Μπορούμε να μετρήσουμε και μόνοι μας τον σφυγμό μας, ακουμπώντας είτε στην φλέβα που έχουμε στον καρπό είτε στον λαιμό). Στην κολπική μαρμαρυγή από την άλλη, οι κόλποι συστέλλονται και διαστέλλονται άρρυθμα και χαοτικά, χωρίς συντονισμό με τις κοιλίες κάτι το οποίο οδηγεί σε καρδιακή δυσλειτουργία.

Αν και η κολπική μαρμαρυγή από μόνη της δεν είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενή, ωστόσο είναι μια σοβαρή ιατρική κατάσταση καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές, οι οποίες είναι πολύ σοβαρές όπως η καρδιακή ανεπάρκεια. Μία άλλη επιπλοκή είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί θρόμβος από το λιμνάζον αίμα στους κόλπους το οποίο πήζει και μπορεί να αποφράξει τις αρτηρίες προκαλώντας για παράδειγμα εγκεφαλικό επεισόδιο. Θρόμβοι μπορούν, επίσης, να εμβολισθούν και σε αλλά μέλη του σώματος (νεφροί, καρδιά, έντερα) προκαλώντας βλάβες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής;

Κάποιες φορές οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα και η ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό συχνά ανακαλύπτεται είτε μέσα από εξέταση ρουτίνας είτε από εξέταση για άλλες παθήσεις.

Σε άλλες περιπτώσεις τα συμπτώματα και τα σημάδια που παρουσιάζονται είναι τα εξής:
- το αίσθημα των παλμών που γίνεται αντιληπτό (φτερούγισμα στο στήθος)
- μεγάλη αύξηση στον αριθμό καρδιακών παλμών (ταχυκαρδία)
- κόπωση
- ζαλάδα
- δύσπνοια

Επίσης, όταν συνυπάρχει πάθηση που προκαλεί σοβαρή δυσλειτουργία στην καρδιά, όπως για παράδειγμα στένωση μιτροειδούς ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι δυνατόν η εκδήλωση της κολπικής μαρμαρυγής να οδηγήσει σε οξύ πνευμονικό οίδημα, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και άμεσα από έναν εξειδικευμένο γιατρό.

Ποιες είναι οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε κολπική μαρμαρυγή;

Τα ακριβή αίτια της κολπικής μαρμαρυγής είναι άγνωστα. Εν τούτοις έχει παρατηρηθεί πιθανός συσχετισμός με τα κάτωθι:
- υπέρταση
- στεφανιαία νόσος
- βαλβιδοπάθειες
- συγγενείς καρδιοπάθειες
- υπερθυρεοειδισμός
- πνευμονικές παθήσεις
- υπνική άπνοια

Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι οι παραπάνω αιτίες δεν συνεπάγονται απαραίτητα και νόσηση από κολπική μαρμαρυγή. Επίσης ακόμη και ένας κατά τα άλλα υγιής άνθρωπος μπορεί να νοσήσει.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για κολπική μαρμαρυγή.

Ηλικία.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία ενός ασθενή, τόσο πιο πολύ αυξάνεται η πιθανότητα να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη λειτουργία της καρδιάς του.

Ατομικό ιστορικό καρδιοπαθειών.
Όλα τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής καρδιοπάθεια παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής. Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι η βαλβιδοπάθεια, η στεφανιαία νόσος, ιστορικό καρδιακής προσβολής ή χειρουργικής επέμβασης στην καρδιά, συγγενής καρδιοπάθεια.

Υπέρταση.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά αν δεν είναι ελεγχόμενη με φαρμακευτική αγωγή και υγιεινοδιαιτητικές αλλαγές, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.

Άλλες χρόνιες παθήσεις.
Τα άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθολογικές καταστάσεις όπως η θυρεοειδοπάθεια, η υπνική άπνοια, το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφροπάθεια ή πνευμονοπάθεια έχουν εξίσου αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια στιγμή συμπτώματα μαρμαρυγής.

Κατανάλωση αλκοόλ αλλά και η υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών

Παχυσαρκία.
Το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει και τον κίνδυνο προσβολής.

Οικογενειακό ιστορικό

Κάπνισμα και χρήση ναρκωτικών ουσιών (κυρίως αμφεταμίνων και κοκαΐνης)

Θεραπεία

Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται με τη χορήγηση φαρμάκων για την αντιμετώπιση της αρρυθμίας και της ταχυκαρδίας ή και με αντιπηκτικά για την πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Εν τούτοις είναι προτιμότερο μέσα σε ένα 24ωρο η κολπική μαρμαρυγή να διορθώνεται ή φαρμακευτικά ή ηλεκτρικά με απινίδωση (ηλεκτροσόκ) για την επαναφορά του καρδιακού ρυθμού σε φυσιολογικά επίπεδα. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις που η κολπική μαρμαρυγή επανέρχεται (παρά τη σωστή θεραπεία), τότε επιχειρείται καθετηριασμός της καρδιάς με ηλεκτρική απομόνωση των εστιών όπου παράγεται η κολπική μαρμαρυγή (πνευμονικές φλέβες). Αυτή η ηλεκτρική θεραπεία ονομάζεται Ablation και έχει επιτυχία που κυμαίνεται γύρω στο 40-70% των περιπτώσεων. Σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να χορηγηθεί παράλληλα και φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία των υποκείμενων νοσημάτων και σε κάποιες άλλες η διόρθωση γίνεται επεμβατικά με τοποθέτηση βηματοδότη.

Πρόληψη

Όπως ισχύει και για την πρόληψη άλλων καρδιακών παθήσεων, για την μείωση πιθανότητας εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, θα πρέπει να κάνουμε τα εξής:

- Να διατηρούμε το σωματικό μας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής

- Να ακολουθούμε πρόγραμμα τακτικής σωματικής άσκησης

- Να μειώσουμε και αν είναι δυνατόν να κάνουμε πλήρη διακοπή του καπνίσματος

- Να προσπαθούμε για τη μείωση επιπέδων στρες

- Να κάνουμε τακτικό έλεγχο (check up)

bottom of page