top of page
υπερταση.png

Υπέρταση 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι μια κοινή πάθηση στην οποία η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών σας είναι αρκετά υψηλή, ώστε να μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως διάφορες καρδιακές παθήσεις.

Η μονάδα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης  είναι τα χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mm Hg). Η μέτρηση της έχει δύο ενδείξεις:

Ανώτατος αριθμός (συστολική πίεση). Ο πρώτος ή ανώτερος αριθμός μετρά την πίεση στις αρτηρίες σας όταν χτυπά η καρδιά σας.

Κατώτατος αριθμός (διαστολική πίεση). Ο δεύτερος ή χαμηλότερος αριθμός μετρά την πίεση στις αρτηρίες σας μεταξύ των παλμών της καρδιάς.

Μπορεί κανείς να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση για χρόνια χωρίς συμπτώματα. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Ευτυχώς, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί, καθώς τα πιεσόμετρα είναι ευρέως διαθέσιμα.

 

Συμπτώματα

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα, ακόμη και αν οι ενδείξεις αρτηριακής πίεσης φτάσουν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Μερικοί άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ρινορραγίες, αλλά αυτά τα συμπτώματα δεν είναι συγκεκριμένα και συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι η υψηλή αρτηριακή πίεση να φτάσει σε ένα σοβαρό ή απειλητικό για τη ζωή στάδιο.

Η αρτηριακή πίεση γενικά θα πρέπει να ελέγχεται και στα δύο χέρια για να διαπιστωθεί αν υπάρχει διαφορά. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται μια περιχειρίδα κατάλληλου μεγέθους.

Ο γιατρός πιθανότατα θα συστήσει πιο συχνές αναγνώσεις εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

 

Υπάρχουν δύο τύποι υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

Πρωτοπαθής υπέρταση

Για τους περισσότερους ενήλικες, δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτός ο τύπος υπέρτασης τείνει να εξελίσσεται σταδιακά για πολλά χρόνια.

 

Δευτερογενής υπέρταση

Μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση. Αυτός ο τύπος υψηλής αρτηριακής πίεσης, που ονομάζεται δευτερογενής υπέρταση, τείνει να εμφανίζεται ξαφνικά και να προκαλεί υψηλότερη αρτηριακή πίεση από την πρωτοπαθή υπέρταση. Διάφορες καταστάσεις και φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε δευτερογενή υπέρταση, όπως:

 

  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου

  • Νεφρική νόσος

  • Όγκοι επινεφριδίων

  • Προβλήματα θυρεοειδούς

  • Ορισμένα συγγενή ελαττώματα στα αιμοφόρα αγγεία

  • Ορισμένα φάρμακα, όπως αντισυλληπτικά χάπια, αποσυμφορητικά, παυσίπονα κ.α.

  • Ναρκωτικά, όπως κοκαΐνη και αμφεταμίνες

 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως:

 

Ηλικία. Ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξάνεται με την ηλικία. Μέχρι περίπου την ηλικία των 64 ετών, η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο συχνή στους άνδρες. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση μετά την ηλικία των 65 ετών.

Φυλή. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής, συχνά αναπτύσσεται σε μικρότερη ηλικία από ό, τι στους λευκούς. Σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή και νεφρική ανεπάρκεια, είναι επίσης πιο συχνές σε άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Οικογενειακό ιστορικό. Η υψηλή αρτηριακή πίεση τείνει να σχετίζεται με την κληρονομικότητα.

Παχυσαρκία. Όσο περισσότερο βάρος έχουμε, τόσο περισσότερο αίμα χρειάζεται ο οργανισμός. Καθώς αυξάνεται η ροή του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων σας, αυξάνεται και η πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών.

Έλλειψη άσκησης. Οι άνθρωποι που είναι ανενεργοί τείνουν να έχουν υψηλότερους καρδιακούς παλμούς. Όσο υψηλότερος είναι ο καρδιακός ρυθμός, τόσο πιο σκληρά πρέπει να λειτουργεί η καρδιά σας με κάθε συστολή και τόσο ισχυρότερη είναι η πίεση στις αρτηρίες.

Κάπνισμα. Οι χημικές ουσίες στον καπνό μπορούν να βλάψουν τα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών σας και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πάρα πολύ αλάτι (νάτριο) στη διατροφή. Το υπερβολικό νάτριο στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει στο σώμα να διατηρήσει περισσότερο νερό, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Πολύ λίγο κάλιο στη διατροφή σας. Το κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση της ποσότητας νατρίου στα κύτταρα. Μια σωστή ισορροπία καλίου είναι κρίσιμη για την καλή υγεία της καρδιάς.

Αλκοόλ. Με την πάροδο του χρόνου, η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει την καρδιά. Έχοντας περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα για τις γυναίκες και περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.

Άγχος. Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν να οδηγήσουν σε προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης..

Ορισμένες χρόνιες παθήσεις. Ορισμένες χρόνιες παθήσεις μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής νόσου, του διαβήτη και της άπνοιας ύπνου.

Μερικές φορές η εγκυμοσύνη συμβάλλει επίσης στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

 

Επιπλοκές

Η υπερβολική πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών σας που προκαλείται από την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία καθώς και κάποια όργανα του σώματος (όργανα στόχος). Όσο υψηλότερη είναι η πίεσή και όσο περισσότερο μένει ανεξέλεγκτη, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά.

 

Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως:

 

Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει σκλήρυνση και πάχυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες επιπλοκές.

Ανεύρυσμα. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει αποδυνάμωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, σχηματίζοντας ανεύρυσμα. Εάν ένα ανεύρυσμα υποστεί ρήξη, είναι απειλητικό για τη ζωή.

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Για να αντλήσει αίμα από την υψηλότερη πίεση στα αγγεία σας, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα. Αυτό προκαλεί την πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς (υπερτροφία της αριστερής κοιλίας). Τελικά, ο υπερτροφικός μυς μπορεί να δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματός σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Αποδυναμωμένα και περιορισμένα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά, που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Στενά ή σχισμένα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Πρόβλημα με τη μνήμη ή την κατανόηση. Η ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά για σκέψη, τη μνήμη και άλλες γνωστικές λειτουργίες.

Άνοια. Οι στενές ή μπλοκαρισμένες αρτηρίες μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε έναν συγκεκριμένο τύπο άνοιας (αγγειακή άνοια). Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που διακόπτει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να προκαλέσει αγγειακή άνοια.

bottom of page