top of page
Υπερχοληστερολαιμία.png

Υπερχοληστερολαιμία

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που βρίσκεται στο αίμα. Το σώμα χρειάζεται χοληστερόλη για να δημιουργήσει υγιή κύτταρα, καθώς αποτελεί βασικό συστατικό της κυτταρική μεμβράνης, ωστόσο τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για δημιουργία λιπαρών εναποθέσεων στα τοιχώματα των αγγείων. Τελικά, αυτές οι εναποθέσεις μεγαλώνουν, καθιστώντας δύσκολο για αρκετό αίμα να ρέει μέσα από τις αρτηρίες σας. Μερικές φορές, αυτές οι εναποθέσεις σπάνε ξαφνικά και σχηματίζουν θρόμβο που προκαλεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να κληρονομηθεί, αλλά είναι συχνά το αποτέλεσμα ανθυγιεινών επιλογών τρόπου ζωής, οι οποίες την καθιστούν αποτρέψιμη και θεραπεύσιμη. Μια υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και μερικές φορές φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης.

 

Συμπτώματα

Η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει συμπτώματα. Μια εξέταση αίματος είναι ο μόνος τρόπος για να ανιχνεύσετε αν την έχετε.

 

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Ο πρώτος έλεγχος χοληστερόλης ενός ατόμου πρέπει να γίνεται μεταξύ των ηλικιών 9 και 11 και στη συνέχεια να επαναλαμβάνεται κάθε πέντε χρόνια μετά από αυτό.

 

Συνιστάται οι έλεγχοι χοληστερόλης να πραγματοποιούνται κάθε ένα έως δύο χρόνια για άνδρες ηλικίας 45 έως 65 ετών και για γυναίκες ηλικίας 55 έως 65 ετών. Τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις χοληστερόλης ετησίως.

Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας δεν είναι εντός επιθυμητών ορίων, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνές μετρήσεις.

 

Προκαλεί

 

Η χοληστερόλη μεταφέρεται μέσω του αίματός και συνδέεται κατά τη μεταφορά με πρωτεΐνες. Αυτός ο συνδυασμός πρωτεϊνών και χοληστερόλης ονομάζεται λιποπρωτεΐνη. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χοληστερόλης, με βάση αυτό που φέρει η λιποπρωτεΐνη. Είναι:

 

Λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η LDL, η "κακή" χοληστερόλη, μεταφέρει σωματίδια χοληστερόλης σε όλο το σώμα. Η LDL χοληστερόλη συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, καθιστώντας τις σκληρές και στενές.

Λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL). Η HDL, η "καλή" χοληστερόλη, παίρνει την περίσσεια χοληστερόλης και την μεταφέρει πίσω στο ήπαρ.

Ένα προφίλ λιπιδίων μετρά επίσης συνήθως τριγλυκερίδια, ένα είδος λίπους στο αίμα. Έχοντας υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

 

Παράγοντες που μπορούν να ελέγχούν - όπως η έλλειψη γυμναστικής, η παχυσαρκία και η ανθυγιεινή διατροφή - συμβάλλουν στα επιβλαβή επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Παράγοντες πέρα από τον έλεγχό μας μπορεί επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο. Για παράδειγμα, το γενετικό σας προφίλ μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για το σώμα να αφαιρέσει την LDL χοληστερόλη από το αίμα ή να την καταστρέψει στο ήπαρ.

 

Οι ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης περιλαμβάνουν:

 

 • Χρόνια νεφρική νόσος

 • Διαβήτης

 • HIV/AIDS

 • Υποθυρεοειδισμός

 • Λύκος

 

Τα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν επίσης να επιδεινωθούν από ορισμένους τύπους φαρμάκων που μπορεί να παίρνετε για άλλα προβλήματα υγείας, όπως:

 

 • Ακμή

 • Καρκίνος

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση

 • HIV/AIDS

 • Ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί

 

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανθυγιεινών επιπέδων χοληστερόλης περιλαμβάνουν:

 

Κακή διατροφή. Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών ή τρανς λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης. Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται σε λιπαρά τεμάχια κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πλήρους λίπους. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται συχνά σε συσκευασμένα σνακ ή επιδόρπια.

Παχυσαρκία. Έχοντας δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή μεγαλύτερο σας θέτει σε κίνδυνο υψηλής χοληστερόλης.

Έλλειψη άσκησης. Η άσκηση βοηθά στην ενίσχυση της HDL του σώματός σας, της "καλής", χοληστερόλης.

Κάπνισμα. Το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί να μειώσει το επίπεδο HDL, την "καλή", χοληστερόλη.

Αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης σας.

Ηλικία. Ακόμη και τα μικρά παιδιά μπορούν να έχουν ανθυγιεινή χοληστερόλη, αλλά είναι πολύ πιο συχνή σε άτομα άνω των 40 ετών. Καθώς γερνάΜΕ, το ήπαρ γίνεται λιγότερο ικανό να αφαιρέσει την LDL χοληστερόλη.

 

Πρόληψη

 

Οι ίδιες αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη σας μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την υψηλή χοληστερόλη. Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της υψηλής χοληστερόλης, μπορείτε:

 

 • Φάτε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως

 • Περιορίστε την ποσότητα ζωικών λιπών και χρησιμοποιήστε καλά λίπη με μέτρο

 • Χάστε επιπλέον κιλά και διατηρήστε ένα υγιές βάρος

 • Σταματήστε το κάπνισμα

 • Άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας για τουλάχιστον 30 λεπτά

 • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου

 • Διαχείριση άγχους

bottom of page