top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ :: ΥΠΕΡΤΑΣΗ

"Η υψηλή χοληστερίνη αυτόματα συνεπάγεται και υψηλή αρτηριακή πίεση"

ΜΥΘΟΣ.


Όταν κάποιος έχει υψηλή χοληστερίνη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και υπέρταση. Η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά σε συνδυασμό με τη μη τακτική άσκηση, μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αρτηριών και κατά συνέπεια σε διάφορες καρδιακές παθήσεις.


"Δεν είμαι υπέρβαρος, άρα δεν κινδυνεύω"

ΜΥΘΟΣ.


Η παχυσαρκία είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρταση. Η κληρονομικότητα είναι ένας άλλος. Έτσι, ακόμα κι ένας αδύνατος και αθλητικός άνθρωπος μπορεί να παρουσιάσει υψηλή πίεση.


"Ο καφές αυξάνει την πίεση"

ΜΥΘΟΣ.


Ο καφές είναι διεγερτικός οπότε στιγμιαία μπορεί να φαίνεται ότι αυξάνει την πίεση, ωστόσο δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν μακροπρόθεσμα ότι υπάρχει συσχέτιση του καφέ με την υπέρταση. Αντιθέτως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδεδειγμένα συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις.


"Είμαι νέος, άρα δεν έχω πρόβλημα υπέρτασης"

ΜΥΘΟΣ.


Η αλήθεια είναι ότι η υπέρταση παρατηρείται σε μεγαλύτερες κυρίως ηλικίες, ωστόσο δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και σε άτομα νεαρότερης ηλικίας.


"Αν προσέχω τη διατροφή μου και αθλούμαι μπορώ να μειώσω τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης ακόμα κι αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό"

ΑΛΗΘΕΙΑ.


Ένας υγιεινός τρόπος ζωής βοηθάει στην πρόληψη πολλών καρδιακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της υπέρτασης.


Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει προσέχω (κάνω τακτικά check up) και προλαμβάνω (ακολουθώ υγιεινό τρόπο ζωής).


Είμαστε δίπλα σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή συμβουλή χρειαστείτε.



9 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page