top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Έχω πρόβλημα με την καρδιά;

Έγινε ενημέρωση: 27 Οκτ 2020


Όλη η εκπαίδευση στην καρδιολογία είναι αφιερωμένη στο να απαντήσει αυτό το ερώτημα, που είναι πολύ πιο πολύπλοκο από όσο ακούγεται. Τι σημαίνει πρόβλημα; Τι σημαίνει να έχεις πρόβλημα; Και το πιο σημαντικό. Τι είναι η καρδιά;

Η καρδιά είναι ο πιο ακούραστος μυς του σώματος. Ουσιαστικά είναι μία αντλία που συλλέγει και στέλνει το πιο ουσιώδες υγρό του σώματος, το αίμα. Χωρίς να μπλέκουμε σε δυσνόητη ιατρική ορολογία, η καρδιά είναι η βάση της ύπαρξής μας. Ζούμε γιατί αυτοματικά ως μυς συστέλλεται και διαστέλλεται, χωρίς να απαιτείται καθόλου η δική μας παρέμβαση.

Αυτή η συνεχόμενη λειτουργία της καρδιάς μπορεί να διαταραχθεί με διάφορους τρόπους. Να υπάρχει πρόβλημα στο ρυθμό και στη συχνότητα, το πιο γνωστό τέτοιο πρόβλημα είναι η κολπική μαρμαρυγή. Να υπάρχει πρόβλημα στην ίδια την καρδιά, πχ κάποιο πρόβλημα σε μία βαλβίδα της, που να την εμποδίζει ή να την δυσκολεύει στο έργο της. Να υπάρχει πρόβλημα στα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στην ίδια την καρδιά, σε αυτά που την τρέφουν, όπως είναι η στεφανιαία νόσος. Τέλος, προβλήματα που δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την καρδιά, αλλά συμμετέχει και αυτή ως ένα πολύ σημαντικό όργανο, όπως η υπέρταση.

Είναι απόλυτα κατανοητός ο φόβος ότι η καρδιά μας έχει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο λόγω της σημαντικότητάς της, τα συμπτώματα που ακολουθούν αυτά τα προβλήματα είναι πάρα πολύ έντονα, θορυβώδη, όπως ονομάζονται στην ιατρική ορολογία. Είναι, με άλλα λόγια, πολύ δύσκολο να αγνοηθούν είτε γιατί ο κόσμος πλέον είναι πολύ ενημερωμένος είτε γιατί είναι τόσο έντονα που αναγκαστικά θα ψάξουμε κάποια βοήθεια. Υπάρχουν βέβαια και εκείνες, οι όχι τελικά και τόσο σπάνιες φορές που το πρόβλημα έρχεται εντελώς μα εντελώς αιφνιδιαστικά.

Οπότε, φίλοι, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα και ο λόγος για τον οποίο χρειάζεται να αναρωτηθούμε για κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα στην καρδιά μας, είναι και ο ίδιος, ο λόγος ύπαρξης ενός καρδιολόγου.

Και από τα αρχαία χρόνια είχε αποκαλυφθεί μία πολύ σημαντική αλήθεια. Καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις.



24 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page