top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Tο Bypass και ο πρωτοπόρος

To bypass είναι μία χειρουργική επέμβαση που έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Αν και επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς επιχειρούνταν ήδη από τις αρχές του 1960, η τεχνική του bypass αναπτύχθηκε μόλις το 1967 στις ΗΠΑ από τον Rene Favaloro.


Ο Rene Favaloro ήταν ένας Αργεντίνος καρδιοχειρουργός ο οποίος μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Κλίβελαντ, καθώς η καρδιολογική του κλινική του φημιζόταν για το καινοτόμο ερευνητικό έργο της στον τομέα της καρδιοχειρουργικής. Εκεί γνωρίστηκε με τον F. Mason Sones, Jr. ο οποίος λίγα μόλις χρόνια πριν είχε εφεύρει την στεφανιογραφία.


Μελετώντας τις εικόνες από τις αγγειογραφίες που είχε μαζέψει όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Sones και προσπαθώντας να κατανοήσει το πώς οι καρδιακές αποφράξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν, ο Favaloro άρχισε να εξετάζει την πιθανότητα χρήσης της σαφηνούς φλέβας σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο την βλάβη (bypass). Έτσι το Μάιο του 1967 έβαλε σε εφαρμογή την ιδέα του, πραγματοποιώντας την πρώτη αορτοστεφανιαία παράκαμψη σε μία ασθενή, η οποία έπασχε από απόφραξη της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας.


Η πρώτη αυτή επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία, και σήμερα το bypass θεωρείται μία από τις συνηθέστερες επεμβάσεις καρδιάς.


Το τέλος του Favaloro δυστυχώς δεν ήταν ευτυχές. Μετά από μία πετυχημένη καριέρα, η οικονομική κρίση που διέλυσε την αργεντίνικη οικονομία στις αρχές του 21ου αιώνα, προκάλεσε την πτώχευση του ιδρύματος του, που έφερε το όνομά του και στο οποίο προέδρευε, κάτι που καταρράκωσε συναισθηματικά αυτό το μεγάλο γιατρό και τον ώθησε στην αυτοκτονία, παρόλο που η ανακάλυψη του, σε μία ειρωνεία της τύχης, έσωσε και συνεχίζει να σώζει ζωές παγκοσμίως και καθημερινά.



5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page