top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Αυτοάνοσα και Καρδιά

Τα καρδιαγγειακά και τα αυτοάνοσα νοσήματα συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών αιτιών νοσηρότητας και θνησιμότητας. Αρκετές εκδηλώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων μπορούν να παρατηρηθούν σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ενδοθηλιακή δυσλειτουργία, επιταχυνόμενη αθηροσκλήρωση και αύξηση του ποσοστού οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Έτσι, τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και χειρότερη έκβαση στην περίπτωση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Κάποιες αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος προκαλούν φλεγμονές οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης στεφανιαίας νόσου λόγω της επιταχυνόμενης αθηροσκλήρωσης. Άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις που μπορεί να προκύψουν από αυτή τη φλεγμονή είναι η ενδοκαρδίτιδα, η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα.

Επιπλέον, μπορεί να προκληθούν καταστάσεις οι οποίες με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε καρδιακά νοσήματα, όπως για παράδειγμα αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών εκδηλώσεων έγκειται κυρίως στην εφαρμογή των κλασικών πρωτοκόλλων θεραπευτικής προσέγγισης των παθήσεων με τη χορήγηση ενός ή περισσοτέρων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων που θέτουν σε ύφεση το νόσημα.

Για περαιτέρω πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας: 2381 052282 Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα



6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page