top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Ημέρα διακοπής καπνίσματος

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη περίπου 215 εκατομμύρια άνθρωποι καπνίζουν.


Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%). Το ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ανδρών ανέρχεται σε 46,8%, ενώ μεταξύ των γυναικών σε 29%.


Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατ. θάνατοι οφείλονται στο κάπνισμα και αντιπροσωπεύουν περίπου 14% του συνόλου των θανάτων. Μόνο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνονται ετησίως 79.000 θάνατοι (ΠΟΥ 2007).


Το κάπνισμα ευθύνεται και για πολλές μακροχρόνιες νόσους, όπως καρκίνος της τραχείας, των βρόγχων, των πνευμόνων, ακόμα και του στόματος, ενώ αποτελεί και παράγοντα κινδύνου για πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συνεπώς είναι επιβεβλημένη, αν όχι η διακοπή, τουλάχιστον η μείωση του καπνίσματος και μαζί με την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλουν στη μείωση εμφάνισης αυτών των νόσων.


Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει ώστε να επιτευχθεί πιο εύκολα ο στόχος σας.



8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page