top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Ηπατίτιδα και Καρδιά

Η ηπατίτιδα είναι μια κοινή ιογενής λοίμωξη με καλοήθη πορεία, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε οξεία ηπατική ανεπάρκεια.


Εκτός από τη βλάβη που προκαλεί ηπατίτιδα C στο ήπαρ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καρδιαγγειακού και του κυκλοφορικού συστήματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, ορμονών, κυτταρικών αποβλήτων, οξυγόνου σε όλο το σώμα. Οι σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ καρδιάς και ήπατος περιγράφονται με τον όρο «καρδιοηπατικό σύνδρομο» (ΚΗΣ)


Πώς η ηπατίτιδα C μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το καρδιαγγειακό και κυκλοφορικό σύστημα;

Το ήπαρ ή συκώτι είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων για την αποτοξίνωση του αίματος. Δημιουργεί πρωτεΐνες απαραίτητες για την υγεία και βοηθάει στη ρύθμιση της πήξης του αίματος. Όταν το ήπαρ υπολειτουργεί και δεν απομακρύνει τις τοξίνες, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στη ροή του αίματος και να αυξηθεί η πίεση στη πυλαία φλέβα, που καταλήγει στο ήπαρ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την ονομαζόμενη, πυλαία υπέρταση, γεγονός που θα αναγκάσει το αίμα να αναζητήσει εναλλακτικές οδούς για να να κυκλοφορήσει ελεύθερα, δημιουργώντας διάφορες διαταραχές στη συνολική λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και κυρίως κινδύνους, όπως αυτός της εσωτερικής αιμορραγίας.


Δεν αμελούμε ποτέ τον έλεγχο της καρδιάς μας για την υγεία και τη σωστή λειτουργία της.



Ετικέτες:

15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page