top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Καύσωνας και καρδιά

Το καλοκαίρι εκτός από περίοδος διακοπών, αποτελεί στο μεσογειακό μας κλίμα την εποχή των υψηλότερων θερμοκρασιών και ιδιαίτερα του καύσωνα. Ο καύσωνας που πλήττει πολύ συχνά τη χώρα μας προκαλεί έντονη δυσφορία κυρίως σε άτομα που πάσχουν από καρδιακά προβλήματα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει κι αυτό το επιτυγχάνει με την αύξηση της ροής του αίματος και κατ’ επέκταση τη διαστολή των αγγείων και φυσικά με την εφίδρωση. Και οι δύο αυτές λειτουργίες όμως και κυρίως σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που επιφέρει επιπλέον στρες στην ήδη καταπονημένη καρδιά. Επιπλέον, σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο μπορεί να επιδεινωθούν τα στηθαγχικά επεισόδια λόγω μεγαλύτερων απαιτήσεων σε οξυγόνο κατά τους θερινούς μήνες. Ομοίως, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση της αρρυθμίας λόγω της αφυδάτωσης αλλά και της ταχυκαρδίας, που προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας (για κάθε βαθμό θερμοκρασίας η καρδιά χτυπάει περίπου 10 φορές περισσότερο). Έτσι, είναι επιβεβλημένη η επικοινωνία με τον καρδιολόγο για τη βέλτιστη αντιμετώπιση της πάθησης κατά την περίοδο του καύσωνα καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος θερμοπληξίας.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται και οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για τέτοιες περιπτώσεις: - Αποφυγή άσκοπων εξόδων, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες - Αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων - Λήψη άφθονων υγρών - Παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη - Επιλογή φαρδιών και λευκών ρούχων

Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας ώστε να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας με ασφάλεια.



5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page