top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς αποτελεί μια μοναδική διαγνωστική μέθοδο που επιτρέπει την ακριβή απεικόνιση καρδιακών και των εξωκαρδιακων δομών αλλά και τον χαρακτηρισμό των καρδιακών ιστών. Μία από τις νεότερες τεχνικές που εφαρμόζονται είναι το stress mri με χορήγηση αδενοσίνης, μια δυναμική τεχνική με υψηλή ειδικότητα, ευαισθησία, διακριτική ικανότητα και ασφάλεια. Η αδενοσίνη κάνει τις στεφανιαίες αρτηρίες να διαστέλλονται. Αυτό προκαλεί περισσότερη ροή αίματος και προσομοιώνει το αποτέλεσμα της άσκησης για ασθενείς που δεν μπορούν να ασκηθούν σε διάδρομο. Το φάρμακο προκαλεί μόνο μια ελαφρά αύξηση στον καρδιακό ρυθμό.

Οι κυριότερες ενδείξεις του stress mri είναι: - ο αποκλεισμός στεφανιαίας νόσου σε άτομα χαμηλού και μέσου κινδύνου - ο καθορισμός της αιμοδυναμικής σημασίας σε περιπτώσεις με ενδιάμεσες στενώσεις των στεφανιαίων αγγείων κατά την κλασική στεφανιογραφία ή την αξονική στεφανιογραφία - η μελέτη μυοκαρδιοπαθειών που προκαλούν στηθαγχικά ενοχλήματα και υπενδοκάρδια ισχαιμία - η μελέτη αιμάτωσης-βιωσιμότητας μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Τα πλεονεκτήματα είναι επίσης πολλά: - καταγραφή ακόμα και μικρών υπενδοκάρδιων ουλών στο τοίχωμα της αριστερής κοιλίας - καλύτερη διακριτική ικανότητα σε σχέση με το σπινθηρογράφημα - μη έκθεση του ασθενούς σε ιονίζουσα ακτινοβολία - υψηλότερη ευαισθησία και ειδικότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες διαγνωστικές μεθόδους

Πριν από την εξέταση ο ασθενής πρέπει να απέχει 24 ώρες από τη λήψη καφέ, σοκολάτας, τσαγιού, και ενεργειακών ροφημάτων. Η διάρκεια της εξέτασης δεν ξεπερνάει την μία ώρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του.



14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

TAVI

bottom of page