top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Στένωση αορτικής βαλβίδας

Η αορτική βαλβίδα που βρίσκεται μεταξύ της αριστερής κοιλίας και της αορτής, είναι υπεύθυνη για την ομαλή ροή του αίματος από και προς την καρδιά.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας εμποδίζει το πλήρες άνοιγμά της με αποτέλεσμα την μειωμένη ροή του αίματος. Κατά συνέπεια δυσχαιρένεται η λειτουργία του καρδιακού μυ ο οποίος καταπονείται προκειμένου να αντλήσει επαρκή ποσότητα αίματος για τις ανάγκες του σώματος. Τα αίτια της αορτικής στένωσης περιλαμβάνουν συγγενείς ανωμαλίες ή ασβεστοποίηση της βαλβίδας (εναπόθεση ασβεστίου στις πτυχές της βαλβίδας με την πάροδο της ηλικίας).

Τα συμπτώματα της αορτικής στένωσης περιλαμβάνουν: - Σφίξιμο στο στήθος - Αίσθημα κόπωσης και δύσπνοιας - Συγκοπικά επεισόδια, λιποθυμίες και ζαλάδες - Αρρυθμίες – αίσθημα παλμών

Ο τακτικός καρδιολογικός έλεγχος και η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Ωστόσο, σε περίπτωση εμφάνισης στένωσης υπάρχει μία μη επεμβατική μέθοδος αντικατάστασης της βαλβίδας, η οποία ονομάζεται TAVI και την οποία θα δούμε στην επόμενη ανάρτηση.



11 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page