top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Ταινίες και καρδιολογία

Έγινε ενημέρωση: 6 Νοε 2020


Το θέμα ασθένεια αποτελεί ένα πολυσυζητημένο μοτίβο στον κινηματογράφο, ιδιαίτερα οι καρδιακές νόσοι δίνουν την ευκαιρία σε ηθοποιούς υψηλού επιπέδου να δώσουν ερμηνείες οι οποίες μένουν στην ιστορία για την ένταση και τη δραματικότητα τους. 
Ξεχωρίσαμε τρεις ταινίες, όπου ο πρωταγωνιστής πάσχει από καρδιακή νόσο. Το κριτήριο ήταν κυρίως η επιτυχημένη προσποίηση των συμπτωμάτων και ο τρόπος που περιστράφηκε η δομή και η υπόθεση της ταινίας γύρω από την καρδιακή ασθένεια. 






Μία καταπληκτική ταινία που είχε σοκάρει με την ανατροπή στο τέλος, τόσο εκτός των μοτίβων εκείνης της εποχής, που ακόμα και σήμερα όποιος την παρακολουθεί, ακούει την προειδοποίηση. «Παρακαλώ μην αποκαλύψετε το τέλος, ώστε και οι υπόλοιποι να χαρούν τη ταινία». Σκηνοθέτης ο θρυλικός Μπίλυ Γουάϊλντερ, ενώ ο σεξπιρικός ηθοποιός Τσαρλς Λότον δίνει μία πολύ όμορφη και κάπως ευχάριστη ερμηνεία της στεφανιαίας νόσου, από την οποία υποτίθεται ότι πάσχει ο χαρακτήρας που υποδύεται, ο διάσημος δικηγόρος σερ Γουλφριντ Ρόμπερτς. Στα αστεία περιλαμβάνονται η αυστηρή νοσοκόμα και οι κάψουλες νιτρογλυκερίνης, που για τότε αποτελούσαν τρομερή καινοτομία. Ενώ ως κερασάκι στη τούρτα για εμάς τους καρδιολόγους, ο αγώνας που δίνεται από το περίγυρό του για να διακόψει το κάπνισμα (γνώριμο μοτίβο για τον καρδιολόγο ακόμα και σήμερα). 


21 Grams (2003)




Εδώ ο Σον Πεν δίνει μία πολύ πιο δραματική χροιά στην καρδιακή νόσο, υποδυόμενος εκπληκτικά τον ασθενή που πάσχει από Καρδιακή Ανεπάρκεια και που περιμένει το χειρουργείο για τη μεταμόσχευση καρδιάς. Υψηλού επιπέδου ερμηνεία, που αποτυπώνει όλη την αγωνία αυτών των ασθενών, τη δυσκολία στις κινήσεις τους και την εξάρτυση από το περιβάλλον τους. Η πλήρης ανικανότητα διαχείρισης των αναγκών τους στα τελευταία στάδια αποτυπώνεται εκπληκτικά από το ταλαντούχο ηθοποιό. 


GATTACA (1997)




Προσωπική επιλογή και ίσως μία από τις καλύτερες ταινίας επιστημονικής φαντασίας, είναι η συγκεκριμένη. Ο Ίθαν Χοκ δίνει μία αξεπέραστη ερμηνεία, μέσω του χαρακτήρα του, της συγγενούς καρδιοπάθειας, δηλαδή της κληρονομούμενης καρδιακής νόσου, που έχει ξεφύγει από τον γενετικό έλεγχο και των περιορισμών που θέτει στην εξέλιξη, επαγγελματική αλλά και γενικότερη, στο άτομο. Αντιστοίχως ο Τζουντ Λο, πιάνει τον άλλο αντίποδα, δείχνονται το πόσο σημαντικό είναι να γεννηθούμε μία ισχυρή καρδιά. Η σκηνή στο διάδρομο γυμναστικής όπου φτάνει σχεδόν σε σημείο κατάρρευσης ο ήρωας αποτελεί μία τρομερή προσομοίωση της καρδιακής νόσου. 

13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page