top of page
Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Ανεύρυσμα Αορτής Ά μέρος

Το αορτικό ανεύρυσμα είναι μία διόγκωση ή διάταση που εμφανίζεται στο τοίχωμα του κύριου αιμοφόρου αγγείου (αορτή) το οποίο μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στο σώμα. Τα αορτικά ανευρύσματα μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στην αορτή και μπορεί να έχουν σχήμα σωλήνα (ατρακτοειδή) ή στρογγυλά (σακοειδή).


Τα ανευρύσματα αορτής περιλαμβάνουν:

- Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής εμφανίζεται κατά μήκος του τμήματος της αορτής που διέρχεται από την κοιλιά.

- Ανεύρυσμα θωρακικής αορτής. Ένα ανεύρυσμα θωρακικής αορτής εμφανίζεται κατά μήκος του τμήματος της αορτής που διέρχεται από τη θωρακική κοιλότητα.


Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν και τους δύο τύπους αορτικών ανευρυσμάτων. Η ύπαρξη αορτικού ανευρύσματος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ρήξης στο εσωτερικό στρώμα του τοιχώματος της αορτής (αορτική ανατομή).


Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα, και το ανεύρυσμα συνήθως αποτελεί τυχαίο εύρημα.

Σε περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων αυτά μπορεί να είναι:

- Αίσθημα παλμών στην κοιλιά σε συγχρονισμό με τους παλμούς της καρδιάς

- Πόνος στην κοιλιά ή στη μέση (οσφυϊκή χώρα). Αν ο πόνος είναι ξαφνικός και σοβαρός, μπορεί να ετοιμάζεται να συμβεί ή να έχει ήδη συμβεί ρήξη του ανευρύσματος.


Αν ραγεί το ανεύρυσμα, μπορεί να υπάρξει σοβαρή αδυναμία, ζάλη ή πόνος και ακόμα και απώλεια αισθήσεων. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ζητηθεί επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Εκτός από τη ρήξη, άλλη μία επιπλοκή του ανευρύσματος είναι η δημιουργία θρόμβου ο οποίος μπορεί να αποκολληθεί και να μεταφερθεί σε άλλο σημείο του σώματος.


Στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την εμφάνιση ανευρύσματος, τη θεραπεία και τα μέτρα πρόληψης.



14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page