top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Δυσλιπιδιαιμία

Το αίμα περιέχει τρεις κύριους τύπους λιπιδίων: λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και τριγλυκερίδια. Ο όρος δυσλιπιδαιμία αναφέρεται σε αυξημένα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος κυρίως της LDL και των τριγλυκεριδίων. Διακρίνεται σε πρωτοπαθή (όταν είναι γονιδιακής αιτιολογίας) και σε δευτεροπαθή (όταν οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις).


Θεωρείται σιωπηλή νόσος καθώς δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα, αυξάνει ωστόσο σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου η οποία μπορεί να είναι συμπτωματική. Δρα βλαπτικά στις αρτηρίες με την εναπόθεση αθηρωματικών πλακών στους αρτηριακούς αυλούς φράσσοντάς τους. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην εμφάνιση πολλών καρδιακών παθήσεων.


Η θεραπεία της δυσλιπιδαιμίας περιλαμβάνει ολιστική αντιμετώπιση, κυρίως με τη διόρθωση του δευτεροπαθούς αιτίου. Αυτό συνίσταται πρωτίστως στην υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, καθώς και τη μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος. Εφόσον κριθεί απαραίτητο μπορεί να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή, ιδίως για την αντιμετώπιση συνοδών νοσημάτων.


Για περαιτέρω πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας:

2381 052282



11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page