top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT – Deep Vein Thrombosis)

Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση αναφέρεται στον σχηματισμό ενός θρόμβου σε μια εν τω βάθει φλέβα στο πόδι, όπως η μηριαία ή η ιγνυακή και είναι δυνητικά επικίνδυνη και θανατηφόρα καθώς εάν αποκολληθεί ο θρόμβος μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή.


Τα συνηθέστερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι πόνος, οίδημα, θερμότητα ή ερυθρότητα στο πάσχον άκρο ή ακόμα και διάταση των επιφανειακών φλεβών του πάσχοντος σκέλους. Η δύσπνοια και ο πόνος στο στήθος είναι δύο ακόμα συμπτώματα που σχετίζονται με την DVT.


Πιο επιρρεπείς να προσβληθούν από DVT είναι οι μακροχρόνια κλινήρεις, άνθρωποι άνω των 60, οι παχύσαρκοι, οι καπνιστές, οι πάσχοντες από καρδιακό νόσημα ή κιρσούς. Υπάρχουν ωστόσο και προσωρινές καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση DVT όπως ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως παραμονή σε νοσοκομείο, μετά από εγκυμοσύνη ακόμα και παρατεταμένη αφυδάτωση.


Η κύρια θεραπεία είναι η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων, όπως βαρφαρίνη και ριβαροξαμπάνη. Μπορεί επίσης να γίνει διάσπαση και απορρόφηση του θρόμβου μέσω ενός μικρού σωλήνα στη φλέβα.


Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επείγον περιστατικό καθώς τo 3% των περιστατικών θα αποβεί μοιραίο, κυρίως λόγω της επιπλοκής της πνευμονικής εμβολής.


Για περαιτέρω πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας:

2381 052282

Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα



Ετικέτες:

11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page