top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Υπνική Άπνοια

Έγινε ενημέρωση: 1 Απρ 2021

Η υπνική άπνοια είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πλήρη ή μερική διακοπή της αναπνοής κατά τον ύπνο. Με λίγα λόγια, οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του ύπνου που η αναπνοή σταματά για μερικά δευτερόλεπτα. Για να θεωρηθεί αυτή η διακοπή ως παθολογική, θα πρέπει να υπερβαίνει σε διάρκεια τα 10 δευτερόλεπτα.


Συνήθως ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την έλλειψη οξυγόνου στο αίμα, ξυπνά τόσο ώστε να διεγείρει τους μύες και να επιτευχθεί αναπνοή και στη συνέχεια επανέρχεται στην κατάσταση ύπνου. Όταν αυτό συμβαίνει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, το τελικό αποτέλεσμα είναι η έλλειψη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου, κόπωση, εξάντληση. Μερικοί ασθενείς ίσως παρουσιάσουν και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας η οποία μπορεί και να αποβεί επικίνδυνη.


Η υπνική άπνοια έχει συνδεθεί και με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη, νεφρική νόσο και ουρική αρθρίτιδα και τώρα μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να επισημάνει τον αντίκτυπό της στους παλμούς της καρδιάς, συνδέοντάς την ιδίως με την Κολπική Μαρμαρυγή και τη και Στένωση Αορτικής Βαλβίδας. Σύμφωνα με νέα ευρήματα η υπνική άπνοια αυξάνει την εμφάνιση της καρδιακής ανακοπής κατά 140%, του εγκεφαλικού κατά 60% και της στεφανιαίας καρδιακής νόσου κατά 30%.


Οι διακοπές της αναπνοής μπορεί να συμβούν περιστασιακά στον καθένα, ωστόσο εάν συμβαίνει πάνω από 5 φορές την ώρα, ο πάσχων θα πρέπει να αναζητήση ιατρική μέριμνα.


Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διαστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

2381 052282

Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα



7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page