top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Αιματοκρίτης

Ο αιματοκρίτης είναι το ποσοστό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον συνολικό όγκο του αίματος. Αποτελεί βασικό δείκτη για την ένδειξη αναιμίας αλλά και την ικανότητα του σώματος να μεταφέρει οξυγόνο. Οι φυσιολογικές τιμές συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 48-52% για τους άντρες και 36-48% για τις γυναίκες και η μέτρηση πραγματοποιείται με τη λήψη δείγματος αίματος. Στις εγκυμονούσες οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη είναι χαμηλότερες από ότι συνήθως (π.χ. 34% σε μονή κύηση και 30% σε πολύδυμο κύηση).


Οι υψηλές τιμές αιματοκρίτη οφείλονται συνήθως σε αφυδάτωση (καθώς μειώνεται ο όγκος του αίματος) αλλά οι τιμές επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από επαρκή πρόσληψη υγρών.

Αντίθετα, χαμηλός αιματοκρίτης μπορεί να προκύψει όταν υπάρχει απώλεια αίματος (πχ έλκος στομάχου, διαβρωτική γαστρίτιδα, αιμορροΐδες, έμμηνος ρύση κλπ) ή και εμφάνιση αναιμίας η οποία μπορεί να είναι χρόνια ή προσωρινή. Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου εξαιτίας της κακής διατροφής, κάποια φάρμακα, ορμονικές διαταραχές και ιώσεις, μπορούν να θεωρηθούν ως υπεύθυνα για τον χαμηλό αιματοκρίτη.


Κάποια από τα συμπτώματα που συνδέονται με το χαμηλό αιματοκρίτη είναι ζαλάδα, λιποθυμικές τάσεις. πονοκέφαλος, κούραση και δύσπνοια.


Ωστόσο, επειδή ενδέχεται η μη φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη να υποκρύπτουν κάποιες άλλες παθήσεις, θα πρέπει να μιλήσουμε με το γιατρό μας ο οποίος εφόσον κρίνει απαραίτητο είτε θα χορηγήσει σχετική αγωγή είτε θα παραπέμψει για περαιτέρω εξετάσεις.


Είμαστε δίπλα σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή συμβουλή χρειαστείτε.

2381 052282

Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα



33 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Τροπονίνη

Μαγνήσιο

bottom of page