top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Λιποπρωτεΐνη α

Η χοληστερίνη είναι μια ουσία ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η κακή χοληστερίνη (LDL) είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της αθηροσκλήρωσης των αρτηριών όταν βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, και συχνά εμφανίζεται με μία ακόμα μορφή, όπου έχει προσκολλημένη μία επιπλέον πρωτεΐνη, την λιποπρωτεΐνη α (Lp-a).


Η λιποπρωτεΐνη α θεωρείται σήμερα ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες. Επιπλέον φαίνεται να σχετίζεται με κληρονομική προδιάθεση για πρόωρη αθηροσκλήρωση, αρτηριακή θρόμβωση και εγκεφαλικό επεισόδιο καθώς η αυξημένη συγκέντρωση της Lp-a στο αίμα ευνοεί το σχηματισμό αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες.


H λιποπρωτεΐνη α, σε αντίθεση με τη LDL, δεν επηρεάζεται από φάρμακα ούτε από δίαιτα. Για παράδειγμα οι στατίνες, τα συνήθη φάρμακα που εκατομμύρια άνθρωποι με υψηλή χοληστερίνη σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, δεν επιδρούν στη λιποπρωτεΐνη α. Πάντως, η νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος των βιταμινών “Β”, που θεωρείται ότι γενικά μειώνει τη χοληστερίνη, έχει κάποια επίδραση, αλλά μπορεί να προκαλέσει ερυθρίαση προσώπου. Ακόμη, η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει κάπως τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης α. Επίσης, η μείωση της καθημερινής κατανάλωσης τρανς λιπαρών και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της Lp-a και κατ’ επέκταση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.


Γενικότερα, όσον αφορά τα λιπίδια και ειδικότερα τη χοληστερίνη έχει ιδιαίτερη σημασία το ποσοστό της καλής χοληστερίνης που ονομάζεται HDL. Η καλή χοληστερίνη αντιστρατεύεται την κακή, γιατί αφαιρεί τα λίπη από τα τοιχώματα των αρτηριών και τα μεταφέρει στο συκώτι, όπου και αποδομούνται.


Για το λόγο αυτό όλοι κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες εξετάσεις ώστε να προσδιορίσουμε τα ποσοστά λιποπρωτεΐνης α στο αίμα, χωρίς βέβαια να παραμελούμε τους τακτικούς ελέγχους χοληστερίνης έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης.


Είμαστε δίπλα σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή συμβουλή χρειαστείτε.

2381 052282

Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα



24 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Τροπονίνη

Μαγνήσιο

bottom of page