top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Αιφνίδιος θάνατος σε αθλητές

Ο 29χρονος Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το περασμένο Σάββατο.


Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό είναι συχνός ο αιφνίδιος θάνατος και στους αθλητικούς χώρους, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του προαθλητικού ελέγχου.

Ο προαθλητικός έλεγχος είναι απαραίτητος, καθώς ενδέχεται να διαγνωστούν κάποια παθολογικά ευρήματα που απαιτούν ή τη διακοπή της έντονης αθλητικής δραστηριότητας ή τον αποκλεισμό κάποιων μορφών άσκησης.

Σε ηλικίες έως 30 ετών, το 60% των αιφνίδιων θανάτων οφείλεται συνολικά σε κληρονομικά καρδιαγγειακά νοσήματα, για αυτό είναι εξαιρετικής σημασίας η πλήρης καταγραφή του ιατρικού οικογενειακού ιστορικού κατά τη διάρκεια του προαθλητικού ελέγχου.


Στην περίπτωση του Έρικσεν ήταν ζωτικής σημασίας να ξεκινήσει αμέσως το CPR (καρδιοπνευμονική ανάνηψη), ακολουθούμενο από τη χρήση ενός AED (αυτοματοποιημένος εξωτερικός απινιδωτής) και είναι μια τεχνική που όλοι πρέπει να γνωρίζουν πώς να κάνουν καθώς κάθε λεπτό καθυστέρησης μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 10%. Η εκτέλεση CPR μπορεί να υπερδιπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ατόμου σε ορισμένες περιπτώσεις.


Σε όλες τις περιπτώσεις των αιφνιδίων καρδιακών επεισοδίων πρέπει να θυμόμαστε πως κάθε δευτερόλεπτο μετράει.



9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page