top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Δοκιμασία Κόπωσης

Έγινε ενημέρωση: 17 Αυγ 2021

Η δοκιμασία κοπώσεως με τάπητα είναι μία εύκολη διαγνωστική μέθοδος που συνδράμει στη διάγνωση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Είναι ένα διαχρονικά χρήσιμο εργαλείο καθώς έχει μεγάλη αξιοπιστία και η διάρκειά του δεν υπερβαίνει τα 15 λεπτά.


Το τεστ κοπώσεως ενδείκνυται για την ανίχνευση στεφανιαίας νόσου:

- σε άτομα με ύποπτες ενοχλήσεις, όπως ζάλη, προκάρδιο άλγος, αίσθημα παλμών κλπ

- σε ασυμπτωματικά άτομα άνω των 40 ετών που ανήκουν σε ειδικά επαγγέλματα (πιλότοι, οδηγοί κλπ)

- σε ασυμπτωματικά άτομα με δύο ή παραπάνω προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, παχυσαρκία, αυξημένη χοληστερίνη, βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό κλπ)


Επίσης βοηθάει για να καθοριστεί εάν η θεραπευτική αγωγή που ακολουθείται είναι κατάλληλη και αποτελεσματική.

Τέλος, το τεστ κοπώσεως είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εκτίμηση καταλληλότητας για άθληση καθώς και το επίπεδο έντασής της.


Πώς γίνεται:

Ο ασθενής θα πρέπει να φοράει άνετα ρούχα και και παπούτσια, κατά προτίμηση αθλητικά. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να έχει καταναλώσει αλκοόλ, καφέ και να αποφύγει το κάπνισμα την ημέρα της εξέτασης και θα πρέπει να έχει καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν. Εάν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο για τη διακοπή ή όχι.

Το τεστ κοπώσεως γίνεται πάνω σε κυλιόμενο τάπητα ενώ ταυτόχρονα ο ασθενής συνδέεται με ηλεκτρόδια ώστε να έχουμε ηλεκτροκαρδιογράφημα της καρδιακής δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο καρδιολόγος αυξάνει σταδιακά την κλιση και την ταχύτητα του τάπητα περίπου κάθε 3 λεπτά. Το μηχάνημα καταγράφει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως αρτηριακή πίεση, καρδιακή συχνότητα κλπ οι οποίες θα βοηθήσουν τον καρδιολόγο στη διάγνωσή του.


Αποτελέσματα

Εάν το τεστ κοπώσεως δεν ανιχνεύσει κάποια καρδιακή ανωμαλία, τότε δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανότατα ο γιατρός σας να σας καθοδηγήσει για το είδος και την ένταση της φυσικής δραστηριότητας που πρέπει να κάνετε για να παραμείνετε υγιής. Εάν παρά το γεγονός ότι δεν ανιχνεύθηκε κάποια ανωμαλία από το τεστ, τα συμπτώματα συνεχίζουν να υφίστανται, ή και επιδεινώνονται, τότε ενδεχομένως να χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις. Εάν το τεστ ανιχνεύσει αρρυθμία ή στεφανιαία νόσο, τότε ίσως απαιτηθούν επιπλέον εξετάσεις και ένα πλάνο αντιμετώπισης των προβλημάτων που διαγνώστηκαν από τη δοκιμασία.


Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για τεστ κοπώσεως στο ιατρείο μας καθώς διαθέτει κυλιόμενο τάπητα νέας τεχνολογίας.

2381 052282

Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα



11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page