top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Εμβόλιο mRNA για τον COVID

Τα εμβόλια mRNA είναι ένας νέος τύπος εμβολίου για την προστασία από μολυσματικές ασθένειες. Για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση, πολλά εμβόλια βάζουν ένα εξασθενημένο ή αδρανοποιημένο μικρόβιο στο σώμα μας. Διδάσκουν στα κύτταρα μας πώς να φτιάχνουν μια πρωτεΐνη -ή ακόμα και ένα μέρος μιας πρωτεΐνης- που ενεργοποιεί μια ανοσοαπόκριση. Αυτή η ανοσοαπόκριση, η οποία παράγει αντισώματα, είναι αυτό που μας προστατεύει από τη μόλυνση εάν ο πραγματικός ιός εισέλθει στο σώμα μας.


Τα εμβόλια COVID-19 mRNA δίνουν οδηγίες στα κύτταρα μας να φτιάξουν ένα ακίνδυνο κομμάτι αυτού που ονομάζεται «αγκαθωτή» πρωτεΐνη. Οι πρωτεΐνες αυτές βρίσκονται στην επιφάνεια του ιού που προκαλεί COVID-19.

Τα εμβόλια mRNA είναι νέα, αλλά όχι άγνωστα. Οι ερευνητές μελετούν και εργάζονται με εμβόλια mRNA εδώ και δεκαετίες. Το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σε αυτά τα εμβόλια επειδή μπορούν να αναπτυχθούν σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας άμεσα διαθέσιμα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να τυποποιηθεί και να κλιμακωθεί, καθιστώντας την ανάπτυξη εμβολίων ταχύτερη από τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής εμβολίων.


Τα εμβόλια mRNA έχουν μελετηθεί στο παρελθόν για γρίπη, ζίκα, λύσσα και κυτταρομεγαλοϊό. Μόλις ήταν διαθέσιμες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τον ιό που προκαλεί το COVID-19, οι επιστήμονες άρχισαν να σχεδιάζουν τις οδηγίες mRNA για τα κύτταρα για τη δημιουργία της μοναδικής «αγκαθωτής» πρωτεΐνης σε ένα εμβόλιο mRNA.

Η μελλοντική τεχνολογία εμβολίου mRNA μπορεί να επιτρέψει σε ένα εμβόλιο να παρέχει προστασία σε πολλαπλές ασθένειες. Πέρα από τα εμβόλια, η έρευνα για τον καρκίνο έχει χρησιμοποιήσει mRNA για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να στοχεύσει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα.


Πηγή: www.cdc.gov


10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page