top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Λοίμωξη COVID και καρδιά

Οι επιπτώσεις του COVID-19 στους πνεύμονες είναι γνωστές.

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, περισσότερες πληροφορίες γίνονται διαθέσιμες για το ρόλο που έχει ο ιός στην καρδιά. Τα άτομα με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πιο σοβαρών επιπλοκών από ιογενείς ασθένειες του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και του COVID-19.


Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια σοβαρής λοίμωξης SARS-CoV-2, η καρδιακή λειτουργία μπορεί να μειωθεί. Μερικές φορές αυτή η μείωση είναι συνέπεια της συστηματικής φλεγμονώδους απόκρισης στη μόλυνση και περιστασιακά, σε μερικούς ανθρώπους, λόγω άμεσης ιογενούς λοίμωξης στην καρδιά.


Σχεδόν το 25% των ασθενών που νοσηλεύονται για COVID-19 θα παρουσιάσουν τελικά μυοκαρδιακές βλάβες. Οι ασθενείς αυτοί μπορεί επίσης να παρουσιάσουν θρομβοεμβολική νόσο ή θρόμβους αίματος και αρρυθμίες.

Τους τελευταίους μήνες έχουν δημοσιευθεί αρκετές έρευνες που δείχνουν ότι ο ιός συνδέεται με μακροπρόθεσμες βλάβες που επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία της καρδιάς, ακόμα και μετά την αποδρομή της λοίμωξης.


Υπάρχουν δύο κυρίαρχα καρδιακά προβλήματα που σχετίζονται με το COVID-19: καρδιακή ανεπάρκεια, όταν ο καρδιακός μυς δεν αντλεί αίμα όπως θα έπρεπε και αρρυθμίες ή μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί, που μπορεί να σχετίζονται με λοίμωξη ή την επίδραση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ιού.


Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να αναπτυχθεί λόγω συστηματικής φλεγμονώδους απόκρισης στη μόλυνση, υψηλών πιέσεων στους πνεύμονες από βλάβη στους πνεύμονες ή λόγω φλεγμονής της καρδιάς γνωστής ως μυοκαρδίτιδας.

Για πολλούς ανθρώπους που παρουσιάζουν καρδιακή ανεπάρκεια στο πλαίσιο της λοίμωξης COVID-19, δεν γνωρίζουμε εάν η καρδιακή ανεπάρκεια σχετίζεται με μυοκαρδίτιδα ή με απόκριση στη συστηματική φλεγμονή από το COVID-19. Για τους ηλικιωμένους ασθενείς, με υπάρχουσα στεφανιαία νόσο ή υπέρταση, είναι πιθανή καρδιακή ανεπάρκεια που προκύπτει από την αυξημένη ζήτηση στην καρδιά και την ήδη μειωμένη καρδιακή εφεδρική ικανότητα του σώματος. Σε νεότερους ασθενείς, είναι πιθανή η πρωτοπαθής μυοκαρδίτιδα που προκαλείται από τον ιό.


Σε συνέχεια αυτής της εισαγωγής, στην επόμενή μας ανάρτηση θα δούμε λεπτομερώς ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν μετά από νόσηση.


Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, οι ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια ή ασυμπτωματική COVID-19 λοίμωξη δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις. Ωστόσο ασθενείς που παρουσίασαν μέτρια ή σοβαρή νόσηση από COVID-19 θα πρέπει να κάνουν: - Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Η εξέταση αυτή καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και μπορεί να διαγνώσει τις αρρυθμίες. - Ηχοκαρδιογράφημα. Η εξέταση αυτή χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει απεικονίσεις της καρδιάς. Ανιχνεύει προβλήματα των καρδιακών βαλβίδων, των κοιλιών ή των κόλπων. - Εξετάσεις τροπονίνης. Αυτές υπολογίζουν τα επίπεδα δύο πρωτεϊνών, της τροπονίνης Τ ή της τροπονίνης Ι στο αίμα. Οι πρωτεΐνες αυτές απελευθερώνονται όταν ο καρδιακός μυς έχει υποστεί βλάβες. - Μαγνητική τομογραφία (MRI). Η μαγνητική τομογραφία δημιουργεί λεπτομερείς απεικονίσεις των οργάνων, μεταξύ των οποίων και η καρδιά. Εξετάζει το μέγεθος και τη λειτουργικότητά της, την έκταση των βλαβών, τις δομικές διαταραχές και την παρουσία φλεγμονής.

Επιπλέον, για την συνολική εικόνα του ασθενή θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες εξετάσεις όπως: - Σπιρομέτρηση με την οποία θα αξιολογηθούν τυχόν βλάβες που έχουν υποστεί οι πνεύμονες. - Ακτινογραφία θώρακος οπισθοπρόσθιας η οποία παρέχει μια εικόνα της καρδιάς, των πνευμόνων, των αεραγωγών, των αιμοφόρων αγγείων και των οστών της σπονδυλικής στήλης και του θώρακα, βοηθώντας στον εντοπισμό δυσκολιών στο αναπνευστικό σύστημα και βλαβών στην καρδιά ή στο στήθος. - Πλήρης ανάλυση αίματος και ούρων για τη διάγνωση πιθανών επιπλοκών ή επακόλουθων του SARS-Cov-2, που περιλαμβάνει: ποσοτική αλβουμίνη, ολική χολερυθρίνη, ολική κινάση κρεατίνης, d-διμερές, φερριτίνη, ινωδογόνο, εκτιμώμενη σπειραματική διήθηση, γλυκόζη, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, πλήρη αιμοσφαιρίνη εξέταση αίματος, ορμόνες για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς (ολική T3, ελεύθερη T4, TSH), γαλακτική αφυδρογονάση (lhd), μικρολευκωματουρία, άζωτο ουρίας (BUN), νατριουρητικό πεπτίδιο (bnp), C. αντιδραστική πρωτεΐνη (ποσοτικοποιημένη), χρόνος κεφαλίνης (aPTT ), χρόνος προθρομβίνης (INR), βιταμίνες D25 OH, SGOT και SGPT.

Σε περίπτωση που νοσήσατε και θέλετε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις εξετάσεις, είμαστε στη διάθεσή σας: 2381 052282 Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα



Ετικέτες:

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page