top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Μαγνητική Καρδιάς (MRI)

Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς (MRI) είναι μια από τις πλέον σημαντικές διαγνωστικές τεχνικές για την εκτίμηση της καρδιακής ανατομίας και λειτουργικότητας καθώς και τη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να διακρίνει και να χαρακτηρίσει το είδος του ιστού που απεικονίζεται, δηλαδή να εισχωρεί και μέσα στα καρδιακά τοιχώματα και να μας δίνει πληροφορίες σχετικά με τη σύστασή τους. Επιπλέον είναι μια μη επεμβατική, αναίμακτη απεικονιστική εξέταση η οποία δεν εκθέτει τον ασθενή σε ιονίζουσα ακτινοβολία και το σκιαστικό φάρμακο που χρησιμοποιείται κατά την εξέταση έχει χαμηλότερο κίνδυνο να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε σχέση με τα σκιαγραφικά μέσα που χρησιμοποιούνται σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. αξονική τομογραφία ή στεφανιογραφία).

H MRI καρδιάς ενδείκνυται για τις παρακάτω περιπτώσεις:

- Μυοκαρδίτιδες και μυοκαρδιοπάθειες (κάθε τύπου).

- Παρακολούθηση ογκολογικών αρρώστων που λαμβάνουν καρδιοτοξική χημειοθεραπεία.

- Έλεγχος της βιωσιμότητας του μυοκαρδίου έπειτα από έμφραγμα ή σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια άγνωστης ή γνωστής αιτιολογίας. - Συγγενείς καρδιοπάθειες τόσο προεγχειρητικά, για τη διάγνωση και την εκτίμηση της βαρύτητας, όσο και μετεγχειρητικά, για διαχρονική παρακολούθηση.

- Παθήσεις των μεγάλων αγγείων (αορτής, πνευμονικής αρτηρίας κ.λπ.).

- Βαλβιδοπάθειες (μέτρηση υπερτροφίας των τοιχωμάτων, διαστάσεων καρδιάς και ποσοτική εκτίμηση βαλβιδικής παλινδρόμησης).

- Παθήσεις περικαρδίου.

- Καρδιακοί όγκοι (πρωτοπαθείς ή δευτεροπαθείς).

- Εκτίμηση της αιμάτωσης του μυοκαρδίου σε stress, ως κριτήριο διάγνωσης στεφανιαίας νόσου.

Σημειώνεται ότι όλες οι προσθετικές καρδιακές βαλβίδες (βιολογικές ή μεταλλικές) και τα stent στα στεφανιαία αγγεία ΔΕΝ αποτελούν αντένδειξη για τη μαγνητική τομογραφία.

Οι έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες αν χρειαστεί μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία καρδιάς, σε συνεννόηση πάντα με το γιατρό τους.

Συμπερασματικά, η μαγνητική τομογραφία αποτελεί μία από τις ταχέως εξελισσόμενες απεικονιστικές τεχνικές στην Καρδιολογία με ευρύτατες πλέον ενδείξεις και σημαντική συνεισφορά στη βαθύτερη κατανόηση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των καρδιολογικών παθήσεων.

Είμαστε δίπλα σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή συμβουλή χρειαστείτε. ☎️ 2381 052282 📌 Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα



25 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page