top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Μετά τον COVID

Τα συμπτώματα COVID-19 μπορεί μερικές φορές να επιμένουν για μήνες. Ο ιός μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.


Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με πολλές σοβαρές παθήσεις είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν παρατεταμένα συμπτώματα COVID-19, αλλά ακόμη και νέοι, υγιείς άνθρωποι υπάρχει περίπτωση να αισθάνονται αδιαθεσία για εβδομάδες έως μήνες μετά τη μόλυνση. Τα πιο συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα που παραμένουν με την πάροδο του χρόνου περιλαμβάνουν:


- Κούραση

- Δυσκολία στην αναπνοή

- Βήχας

- Πόνο στις αρθρώσεις

- Πόνο στο στήθος

- Μυϊκό πόνο ή πονοκέφαλο

- Γρήγορο χτύπο καρδιάς

- Απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης

- Προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης ή ύπνου


Αν και το COVID-19 θεωρείται μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί επίσης να βλάψει πολλά άλλα όργανα. Αυτή η βλάβη των οργάνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας:


- Καρδιά. Οι εξετάσεις απεικόνισης που έγιναν μήνες μετά την ανάρρωση από COVID-19 έχουν δείξει βλάβη στον καρδιακό μυ, ακόμη και σε άτομα που παρουσίασαν μόνο ήπια συμπτώματα COVID-19. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ή άλλων επιπλοκών της καρδιάς στο μέλλον.


- Πνεύμονες. Ο τύπος πνευμονίας που συχνά σχετίζεται με το COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στις κυψελίδες των πνευμόνων.


- Εγκέφαλος. Ακόμη και στους νέους, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, σπασμούς και σύνδρομο Guillain-Barre - μια κατάσταση που προκαλεί προσωρινή παράλυση. Ο COVID-19 μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον και της νόσου του Αλτσχάιμερ.



Πολλά είναι ακόμη άγνωστα σχετικά με το πώς ο COVID-19 θα επηρεάσει τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, οι ερευνητές συνιστούν στους γιατρούς να παρακολουθούν στενά τα άτομα που είχαν COVID-19 για να δουν πώς λειτουργούν τα όργανα τους μετά την ανάρρωση.


Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν COVID-19 αναρρώνουν γρήγορα. Ωστόσο, τα δυνητικά μακροχρόνια προβλήματα καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό να μειωθεί η εξάπλωση της νόσου ακολουθώντας προφυλάξεις, όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική απομόνωση και η καθαριότητα των χεριών.


5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page