top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Νεφρική Ανεπάρκεια

Η νεφροπάθεια χαρακτηρίζεται και ως "σιωπηρή ασθένεια" γιατί συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα. Δεν είναι ασυνήθιστο ασθενείς να χάνουν έως και 90% της νεφρικής τους λειτουργίας πριν να εμφανιστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Μια ξαφνική μείωση της λειτουργίας των νεφρών ονομάζεται οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Συνήθως έχει μικρή διάρκεια και η θεραπεία είναι για λίγο χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νεφρική λειτουργία υποβαθμίζεται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ετών και αυτό ονομάζεται χρόνια νεφροπάθεια.

Τα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και/ή καρδιαγγειακή νόσο ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για χρόνια νεφροπάθεια. Η αρτηριακή πίεση σχετίζεται άμεσα με τη νεφρική λειτουργία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει νεφρική βλάβη και η νεφρική βλάβη μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης η σχέση μεταξύ καρδιαγγειακής νόσου και νεφροπάθειας είναι σαφώς διαπιστωμένη. Άτομα με νεφροπάθεια κινδυνεύουν 10‐20 φορές περισσότερο να πάθουν καρδιακή προσβολή. Επίσης αν η νεφροπάθειά σας προκαλείται από διαβήτη, έχετε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο διότι ο διαβήτης επηρεάζει επίσης και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Είναι προφανές ότι άτομα που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να δίνουν αυξημένη προσοχή στην υγεία της καρδιάς τους, και το αντίστροφο. Η έγκαιρη και επιθετική αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε ασθενείς με νεφροπάθεια μπορεί να συμβάλει στην επιβράδυνση της εμφάνισης των καρδιαγγειακών επιπλοκών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη μακρύτερη επιβίωσή τους. Αυτό, όμως, προϋποθέτει συστηματική εξέταση από καταρτισμένους γιατρούς και έμφαση στην πρόληψη. Έχει μεγάλη σημασία να είμαστε τυπικοί στα check up και τις εξετάσεις αίματος ώστε ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει σταδιακές - έστω και μικρές- αλλαγές και να τις ερμηνεύσει, πριν φτάσουν να γίνουν πρόβλημα.

Για οποιαδήποτε περεταίρω πληροφορία είμαστε πάντα στη διάθεσή σας. ☎️ 2381 052282 📌 Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα


3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page