top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Περικαρδίτιδα

Η περικαρδίτιδα είναι φλεγμονή του λεπτού υμένα που περιβάλλει την καρδιά, του περικάρδιου, το οποίο είναι κάτι σαν ασκός γύρω από την καρδιά και δρα προστατευτικά.


Η νόσος είναι πολλές φορές ήπια και υποχωρεί χωρίς θεραπεία, ωστόσο ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να παρακολουθείται στενά ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι μακροχρόνιων επιπλοκών.


Η περικαρδίτιδα συνήθως συνοδεύεται από συγκέντρωση υγρού μέσα στον περικαρδιακό ασκό, το οποίο όσο αυξάνεται σε όγκο πορεί να συμπιέσει και να περιορίσει την κινητικότητα της καρδιάς και αποτελεί μία πολύ σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση, εφόσον δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται καρδιακός επιπωματισμός


Ο οξύς πόνος στο στήθος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα, ο οποίος επιδεινώνεται με το βήχα, την κατάποση ή την κατάκλιση, ενώ μειώνεται σε ένταση σε καθιστική θέση. Ο πόνος αυτός πολλές φορές αντανακλά στον ώμο και την πλάτη.


Υπάρχουν πολλές αιτίες της περικαρδίτιδας, όπως ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις (όπως φυματίωση), μυκητιάσεις ή μολύνσεις από παράσιτα. Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και το σκληρόδερμα μπορεί να προκαλέσουν περικαρδίτιδα. Άλλες αιτίες περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν το τραυματισμό στο στήθος, όπως μετά από τροχαίο ατύχημα (τραυματική περικαρδίτιδα), άλλα προβλήματα υγείας όπως νεφρική ανεπάρκεια (ουραιμική περικαρδίτιδα), όγκους, γενετικές ασθένειες όπως ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός ή σπάνια φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.


Ο στόχος της θεραπείας αφορά κυρίως στην ανακούφιση του πόνου και την μείωση της φλεγμονής. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει παυσίπονα, κολχικίνη και κορτικοστεροειδή.

Σε περιπτώσεις συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας υγρού, συστήνεται περικαρδιοπαρακέντηση, δηλαδή αφαίρεση του υγρού με τη βοήθεια ειδικής βελόνης.


Για περαιτέρω πληροφορίες είμαστε στη διάθεσή σας:

2381 052282



34 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page