top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Ρευματική Καρδιοπάθεια

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία συχνή μορφή αρθρίτιδας η οποία προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Είναι χρόνια νόσος, προσβάλλει σχεδόν όλες τις αρθρώσεις του σώματος και το αποτέλεσμά της είναι η καταστροφή του χόνδρου των οστών, των τενόντων και των συνδέσμων τους.


Παρόλο που χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο από προσβολή των αρθρώσεων κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν εξωαρθρικές εκδηλώσεις όπως π.χ. στην καρδιά με τη μορφή περικαρδίτιδας δηλαδή συλλογή υγρού μέσα στην περικαρδιακή κοιλότητα.


Μερικές φορές εξαιτίας της φλεγμονής που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι πάσχοντες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιου είδους καρδιακό πρόβλημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να φτάσει και το 70%. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φλεγμονώδη κύτταρα επικάθονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων όπου παράγουν κυτοκίνες - πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που προάγουν τη φλεγμονή η οποία αναδιαμορφώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Με άλλα λόγια προκαλείται στένωση των αρτηριών καθιστώντας τις κατατεθειμένες αθηρωματικές πλάκες πιο επιρρεπείς σε ρήξη. Μια ρήξη, με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.


Ο τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νόσων αλλά και αντιμετώπισής τους στις περιπτώσεις ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι διασφαλίζοντας ότι η πρωταρχική πάθηση, δηλαδή η αρθρίτιδα βρίσκεται υπό έλεγχο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Επίσης η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή συμβάλλουν καθοριστικά τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη.


Για οποιαδήποτε πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας

2381 052282

Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα



246 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page