top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Στεφανιογραφία

H στεφανιογραφία είναι μια διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται για την πλήρη απεικόνιση των στεφανιαίων αρτηριών, των αγωγών δηλαδή που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά.

Η σοβαρή στένωση των αγγείων αυτών ευθύνεται για στηθαγχικά ενοχλήματα και αρρυθμίες, ενώ η απόφραξη τους για το έμφραγμα του μυοκαρδίου.


Η κλασική στεφανιογραφία, σε αντίθεση με την αξονική που γίνεται σε αξονικό τομογράφο, πραγματοποιείται μετά από τοπική αναισθησία και παρακέντηση μίας αρτηρίας που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, στη συνέχεια εισάγεται ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας (καρδιακός καθετήρας) στην αρτηρία και προωθείται μέχρι την καρδιά. Μέσω του καρδιακού καθετήρα γίνεται έγχυση σκιαγραφικής ουσίας ενώ ταυτόχρονα η πορεία των αρτηριών της καρδιάς καταγράφεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες και έτσι αποκαλύπτονται οι τυχόν βλάβες τους. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια σοβαρού βαθμού στένωση σε ένα ή περισσότερα αγγεία ακολουθεί η διενέργεια αγγειοπλαστικής (μπαλονάκι) με ή χωρίς stent.


Συμπερασματικά η στεφανιογραφία είναι μία ανώδυνη και ασφαλής μέθοδος διερεύνησης των στεφανιαίων αρτηριών τόσο όταν διενεργείται από την μηριαία όσο και από την κερκιδική αρτηρία. Προϋποθέτει κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό.


Την απόφαση για το ποιά μέθοδος θα ακολουθηθεί (μηριαία ή κερκιδική πρόσβαση) την λαμβάνει ο επεμβατικός καρδιολόγος αφού συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες που έχουν σχέση με την νόσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς.


Είμαστε δίπλα σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή συμβουλή χρειαστείτε.

2381 052282

Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα



7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page