top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Στεφανιογραφία: Τι είναι; Πότε; Πως; Και τελικά είναι επικίνδυνη;

Έγινε ενημέρωση: 5 Νοε 2020

Τι είναι;


Η στεφανιογραφία, ή καρδιακός καθετηριασμός όπως αλλιώς λέγεται, είναι διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται σε άτομα που έχουν πιθανή ή βέβαιη στεφανιαία νόσο. Δηλαδή αποτελεί την κορυφαία εξέταση της καρδιολογίας όταν υποπτευόμαστε ότι κάποιο από τα στεφανιαία αγγεία μπορεί να έχει στένωση, να είναι βουλωμένο με άλλα λόγια.


Πότε;


Την υποψία αυτή τη θέτει ο γιατρός μέσα από λεπτομερή ανάλυση του ιατρικού ιστορικού, των παραγόντων κινδύνου και κυρίως των συμπτωμάτων του ασθενούς. Τα κυριότερα συμπτώματα που μας ανησυχούν είναι φυσικά ο πόνος στο στήθος (προκάρδιο άλγος), ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ευρήματα από την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα αλλά και τον υπέρηχο καρδιάς.

Η στεφανιογραφία γίνεται για να διαγνωσθεί η ύπαρξη, η ακριβής θέση και η έκταση των στενώσεων ή αποφράξεων, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση.


Πώς;


Η στεφανιογραφία είναι μία επεμβατική μέθοδος. Ξεκινάει με τοπική αναισθησία στο σημείο που θα τρυπηθεί η αρτηρία και στη συνέχεια ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας (καρδιακός καθετήρας) εισέρχεται στην αρτηριακή κυκλοφορία και με κατάλληλους χειρισμούς βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε να μπορεί να γίνει έγχυση σκιαγραφικού στα στεφανιαία αγγεία. Πλέον η κύρια αρτηρία που χρησιμοποιείται είναι η κερκιδική στο καρπό του χεριού, καθώς αποδείχτηκε ότι οι επιπλοκές και οι κίνδυνοι σχεδόν ελαχιστοποιούνται σε σύγκριση με τη μηριαία αρτηρία που χρησιμοποιούταν παλαιότερα.

Η προώθηση των καθετήρων δεν πονά, ενώ καθόλη τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής είναι ξύπνιος και συνομιλά με τον ιατρό (αρκεί να μην τον ενοχλεί). Πρακτικά δηλαδή, η στεφανιογραφία είναι μια εξέταση ανώδυνη, πλην του μικρού τσιμπήματος για την τοπική αναισθησία.

Είναι επικίνδυνη;


Πολλοί ασθενείς προβληματίζονται για το αν πρέπει να υποβληθούν σε στεφανιογραφία φοβούμενοι τον κίνδυνο, ο οποίος τα παλαιότερα χρόνια που δεν υπήρχε εμπειρία, που τα υλικά ήταν παλαιότερης τεχνολογίας, όντως ήταν υπολογίσιμος. Πλέον με τη χρήση της κερκιδικής αρτηρίας και την ραγδαία και αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας, οι κίνδυνοι από τη στεφανιογραφία είναι στατιστικά αλλά και ουσιαστικά ελάχιστοι.

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις σύγχρονες επιστημονικές εταιρίες, όπως την Ευρωπαϊκή και την Αμερικάνικη καρδιολογική εταιρία,

να αναβαθμίσουν την εξέταση στις κατευθυντήριες οδηγίες, αλλά και σταδιακά να αυξηθούν οι ενδείξεις για τη διενέργεια της εξέτασης, καθώς η ακρίβεια της και οι δυνατότητες που δίνει στους γιατρούς είναι τεράστιες.

Μελέτες δείχνουν ότι τις επόμενες δεκαετίες η χρήση της στεφανιογραφίας θα αυξηθεί, ενώ συνεχώς θα αυξάνονται και οι δυνατότητες για διάγνωση και θεραπεία που μας δίνει, ενώ οι επιπλοκές θα γίνονται όλο και λιγότερες σε βαθμό που σε κάποιο χρονικό σημείο να αναφέρονται κυρίως για ιστορικούς λόγους.

Η επιστήμη προοδεύει και μαζί της οι γνώσεις μας και η εμπειρίας μας για αντιμετώπιση κάθε νόσου.


Για περισσότερες πληροφορίες είμαστε πάντα στη διάθεσή σας ☎️ 2381 052282 📌 Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα

11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page