top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Σύνδρομο Brugada

Έγινε ενημέρωση: 5 Νοε 2020

Το σύνδρομο Βrugada είναι μία σπάνια και συνήθως κληρονομική νόσος που εκδηλώνεται με διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και σχετίζεται με τον αιφνίδιο θάνατο νεαρών ατόμων.


Το όνομά του, το πήρε από τους Ισπανούς καρδιολόγους, αδελφούς Brugada, που συγκλονισμένοι από τον αιφνίδιο θάνατο της αδερφής τους σε νεαρή ηλικία αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μελέτη των αιτιών ανακοπής σε νεαρά άτομα. Βασισμένοι σε μία σειρά ατόμων που υπέστησαν αιφνίδιο θάνατο και παρουσίαζαν μία συγκεκριμένη διαταραχή στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά τα άτομα είχαν γενετική διαταραχή που προκαλούσε ελλαττωματική λειτουργία σε μία πρωτεΐνη η οποία ελέγχει τη μεταφορά του νατρίου (δίαυλος νατρίου) στο εσωτερικό του καρδιακού κυττάρου. Λόγω αυτής της διαταραχής αλλά και πιθανόν άλλων διαταραχών στο κυτταρικό επίπεδο, δημιουργείται ιοντική ανισορροπία η οποία μπορεί να είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη σοβαρών κοιλιακών αρρυθμιών. Οι κοιλιακές αυτές αρρυθμίες μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο.


Τα συμπτώματα του συνδρόμου Brugada μπορεί να περιλαμβάνουν επεισόδια απώλειας συνείδησης που προκαλούνται από διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Παρόλα αυτά, τις περισσότερες φορές οι ασθενείς με σύνδρομο Βrugada δεν έχουν ιδιαίτερα συμπτώματα.


Η πιο βασική εξέταση για τη διαπίστωση συνδρόμου Brugada είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Οι αλλαγές που παρατηρούνται στην καμπύλη του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και που είναι χαρακτηριστικές του συνδρόμου Brugada μπορεί να εμφανίζονται συνεχώς στο ΗΚΓ σας, περιστασιακά ή μπορεί να μην είναι καθόλου εμφανείς.


Εφόσον τεθεί η διάγνωση, ο ασθενής παραπέμπεται για γενετικό τεστ, ώστε να ελεγχθεί για πιθανές κληρονομούμενες μεταλλάξεις γονιδίων, υπεύθυνες για το σύνδρομο.


Οι ασθενείς με σύνδρομο Brugada δεν έχουν κάποια δομική καρδιακή δυσλειτουργία και αν προληφθεί η πιθανότητα να κινδυνεύσουν από μία σοβαρή κοιλιακή αρρυθμία, έχουν μία απόλυτα φυσιολογική ζωή.


Για περισσότερες πληροφορίες, είμαστε πάντα στη διάθεσή σας

☎️ 2381 052282

📌 Θεοδωρουπόλεως 7, Σκύδρα


6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page