top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου

Το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου είναι μια ασθένεια στην οποία ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς που βρίσκεται στον άνω δεξιό καρδιακό θάλαμο (δεξιός κόλπος) καταστρέφεται και δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς με τον κανονικό ρυθμό. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων ιατρικών καταστάσεων που βλάπτουν τον φλεβοκομβικό κόμβο με την πάροδο του χρόνου ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα ορισμένων φαρμάκων.

Υπάρχουν πολλές διαταραχές που εμφανίζονται όταν ο φλεβόκομβος δεν λειτουργεί φυσιολογικά. Ο καρδιακός ρυθμός κάθε φορά είναι διαφορετικός, ανάλογα με την συγκεκριμένη ηλεκτρική δραστηριότητα στον φλεβόκομβο.

Οι διαταραχές που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου περιλαμβάνουν: · Φλεβοκομβική βραδυκαρδία: η καρδιά χτυπά πολύ αργά με λιγότερο από 60 παλμούς το λεπτό · Φλεβοκομβική παύση: ο φλεβόκομβος σταματά παροδικά προκαλώντας αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό · Φλεβοκομβικός αποκλεισμός: οι ώσεις του φλεβοκόμβου δεν φτάνουν στους κόλπους (τους δύο άνω θαλάμους της καρδιάς) · Σύνδρομο ταχυκαρδίας-βραδυκαρδίας: η καρδιά εναλλάσσεται μεταξύ ενός πολύ αργού και ενός πολύ γρήγορου ρυθμού

Τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή να έρχονται και να παρέρχονται – καθιστώντας τα αρχικά δύσκολο να τα αναγνωρίσουμε. Τα σημάδια και συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να περιλαμβάνουν: Κούραση

- Ζάλη - Λιποθυμία ή σχεδόν λιποθυμία - Δυσκολία στην αναπνοή - Πόνος ή δυσφορία στο στήθος - Σύγχυση - Πιο αργός από τον κανονικό παλμό (βραδυκαρδία) - Αίσθηση ταχέων, κυματιστών καρδιακών παλμών (αίσθημα παλμών)

Στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε τις αιτίες, τις επιπλοκές αλλά και τη θεραπεία για το σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου.



299 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page