top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΣάββας Γρηγοριάδης

Χοληστερίνη

Η χοληστερίνη είναι μία κηρώδης ουσία που είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, αρκεί οι τιμές της να είναι σε υγιές επίπεδο. Διακρίνεται σε δύο είδη. Την HDL ή αλλιώς “καλή” χοληστερίνη και την LDL ή αλλιώς “κακή” χοληστερίνη.

Η μέτρηση της χοληστερίνης στον ορό του αίματος, χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η αυξημένη χοληστερίνη δεν μπορεί να μεταβολιστεί πλήρως από τον οργανισμό και η περίσσεια ποσότητα επικάθεται στα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα την απόφραξή τους. Κατά συνέπεια, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνεται.

Από την άλλη, η HDL - καλή χοληστερίνη δρα προστατευτικά, αποτρέποντας την επικόλληση των αθηρωματικών λιπιδίων στα αγγεία. Για τον λόγο αυτό, για τον υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο αθηρωματικός δείκτης, δηλαδή η αναλογία της HDL με την LDL.

Φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης

Ενήλικες Ολική χοληστερίνη <170 Επιθυμητή

LDL-χοληστερίνη <100 Ιδανική

130-159 Οριακά υψηλή 160-189 Υψηλή >=190 Πολύ υψηλή HDL-χοληστερίνη >60 Επιθυμητή

100-129 Σχεδόν φυσιολογική <40 Χαμηλή

Παιδιά Ολική χοληστερίνη <170 Επιθυμητή LDL-χοληστερίνη <110 Επιθυμητή

170-200 Οριακά υψηλή 110-130 Οριακά υψηλή >200 Υψηλή HDL-χοληστερίνη >40 Επιθυμητή

>130 Υψηλή <35 Χαμηλή

Παράγοντες κινδύνου για την αυξημένη χοληστερίνη είναι κυρίως η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ενίοτε η κληρονομικότητα. Ωστόσο με την διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, την υγιεινή διατροφή και την σωματική άσκηση μπορούμε να κρατήσουμε τη χοληστερίνη μας σε φυσιολογικές τιμές.



5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Τροπονίνη

Μαγνήσιο

bottom of page